Foto: Andreas Hillergren / TT
LHC:s Jakob Lilja. Arkivfoto: Andreas Hillergren/TT
Ishockey

LHC-spelare utreds för misshandel

0:51 min

Linköping HC:s forward Jakob Lilja är misstänkt för misshandel alternativt grov misshandel efter en händelse som inträffade under en match förra säsongen då han spelade för Rögle.

Det är Kvällsposten som berättar att 22-årige Lilja nu ska utredas för en händelse under förra säsongen, då han representerade Rögle. Det var i en match mot Malmö i kvalet mot SHL,  som Lilja under första perioden crosscheckade, det vill säga stötte klubban, i nacken på Malmöbacken Jens Olsson. Olsson blev liggande på isen och fick sin nacke stabiliserad innan han bars ut på bår och fördes till sjukhus.

Lilja fick tio matchers avstängning för detta, varav fyra av dessa omvandlades till böter. Det inleddes också en förundersökning direkt efter händelsen, och kammaråklagare Mårten Alvinsson har nu valt att gå vidare med denna. Misstanken är misshandel alternativt grov misshandel och förhör kommer att hållas i nästa vecka.

– Vi vet ju alla hur det gick till. Det finns ju på video. Men vi vet inte hur han tänkte och upplevde situationen och det är därför han kallats till förhör. Jag hade inte gjort en framställan om offentlig försvarare till tingsrätten om jag inte tänkt delge honom brottsmisstanke, säger Mårten Alvinsson till tidningen.

LHC:s klubbdirektör Anders Mäki är kritisk till detta.

– Det känns som att det är utagerat och att man river upp sår så här långt efteråt. Han var enormt ångerfull och fick ett väldigt hårt straff efter en ful händelse, det känns faktiskt lite kymigt att han på något sätt kanske blir dubbelt bestraffad nu. Vi ser det naturligtvis som att han redan är straffad, säger Mäki till P4 Östergötland.

Peter Karlsson, pressansvarig hos LHC, har pratat med Jakob Lilja.

– Jakob säger att han sedan tidigare fått och avtjänat sin avstängningsdom, och att rättsprocessen får ha sin gång nu, säger Karlsson till P4 Östergötland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista