Lars och Gudrun Neselius
1 av 2
Paret Neselius vid sin sekretär. Foto: Lisen Elowson Tosting
Erik Thulin, kommunikatör vid polisen Region Öst Foto:Lisen Elowson Tosting/Sveriges Radio
2 av 2
Erik Thulin, kommunikatör vid polisen Region Öst Foto:Lisen Elowson Tosting/Sveriges Radio
Östergötland

Inbrotten minskar i länet

1:50 min

Det har varit väldigt många villainbrott i Östergötland i början av året. Bara i januari i år har det varit 35 inbrott. Totalt sett minskar dock antalet inbrott i villor i länet om man ser ett par år tillbaka.

Lars och Gudrun Neselius från Linköping vet hur det känns att få påhälsning av tjuvar.

– Man känner sig väldigt kränkt, att det har varit folk inne i vårt hem, säger Lars Neselius till Sveriges Radio.

Det var i slutet av september 2014 som Lars och Gudrun drabbades av inbrott. Trots att paret hade larm i huset valde tjuvarna att gå in i villan. De hittade husets svaga punkt, en altandörr som de skruvade loss nederdelen på och kröp in. På några minuter hade de letat igenom huset och hittat Gudruns smyckeskrin men tack vare att Lars och Gudrun gömt saker i ett lönnfack i huset fick tjuvarna inte med sig det mest värdefulla. Paret Neselius hade också lite tur mitt i oturen.

– Jag hade min vigselring och en diamantring på nattduksbordet men det såg de inte, säger Gudrun Neselius till P4 Östergötland.

Förra året inträffade 231 villainbrott i Östergötland vilket är färre än både 2013 med 307 inbrott och 2014 med 319 inbrott.
Enligt Erik Thulin, kommunikatör vid polisen Region öst handlar det om att myndigheten har satt fokus på den här brottsligheten med bland annat en speciell grupp i Norrköping som jobbar mot inbrott och det har gett resultat.

– Vi har gripit flera personer som håller på med inbrott. Kan vi gripa dem som är mest aktuella ser vi att brottsligheten går ned direkt, säger Erik Thulin till P4 Östergötland.

Inbrottet hos Lars och Gudrun Neselius har inte klarats upp men trots det har paret kunnat lämnat händelsen bakom sig. Men det var en obehaglig upplevelse att få sitt hem genomgånget av okända människor berättar Lars Neselius som nu rekommenderar alla villaägare att gå igenom säkerheten i sina hus för att undvika inbrott.

– Det ska vara svårt och besvärligt att komma in. Till hundra procent kan man aldrig hindra men man kan göra sitt bästa, säger Lars Neselius.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista