Försäkringskassan.
Försäkringskassan. Foto: Henrik Montgomery/TT
Östergötland

Östgötarna inte friskast i landet

"Få sjukskrivningsdagar betyder inte friskare befolkning"
1:22 min

Det är fel att jämställa låga sjukskrivningstal i Östergötland med att vi är friskast i landet. Det säger Christian Ståhl som är docent i arbetslivsinriktade rehabilitering vid Linköpings universitet.

Försäkringskassan presenterade nyligen siffror över antalet sjukskrivningsdagar för de olika länen där Östergötland hade de bästa resultaten i landet. Flera medier drog slutsatsen att östgötarna är friskast i landet men det går inte att dra sådana slutsatser av siffrorna säger han.

– Sjukskrivningstalet är framför allt ett mått på hur mycket man använder sjukförsäkringen och kanske inte ett mått på huruvida befolkningen är sjuk eller frisk säger Christian Ståhl.

Siffror från Försäkringskassan visar att östgötarna var sjukskrivna i genomsnitt drygt åtta dagar per år förra året, vilket är lägst i landet. Att jämföra med jämtlänningar som var sjukskrivna drygt 13 dagar, högst i landet.

Men det är flera olika saker som påverkar siffrorna och det går inte dra några enkla slutsatser kring de regionala skillnaderna säger Christian Ståhl.

Skillnader kan exempelvis bero på att Försäkringskassan tillämpar regelverket olika runt om i landet, eller att läkarna i olika delar av landet gör olika bedömningar av samma sjukdom.

Även arbetslösheten kan påverka hur mycket och hur ofta vi sjukskriver oss. Högre arbetslöshet kan betyda hårdare konkurrens om jobben och en rädsla att sjukskriva sig säger Christian Stål.

– Generellt är det så att sjukskrivningstal och arbetslöshet hänger ganska tätt ihop. När arbetslösheten är hög så blir sjukskrivningarna lägre och tvärtom, så det finns ett samband emellan och det har att göra med hur man själv bedömer sin trygghet på arbetsmarknaden säger Christian Ståhl.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".