Regionala domstolen för brottsmålsärenden i Wien. Foto: Wienwiki / Vindobohann
Regionala domstolen för brottsmålsärenden i Wien. Foto: Wienwiki / Vindobohann
Linköping

Rättegång i Wien mot terroriståtalad Linköpingsflicka

1:28 min

På torsdag startar rättegången i Wien med den 17-åriga flicka från Linköping som misstänks för terroristbrott i Österrike. Bland åhörarna finns flickans familj och en person från Sveriges ambassad.

– Vi kommer att kämpa eftersom hon förstås förnekar att hon är medlem i Isis, säger 17-åringens advokat Wolfgang Blaschitz.

Flickan hade internationella kontakter via internet men det är inte bevisat att de personerna var medlemmar i någon brottslig eller terorroristisk organisation, säger advokaten.

17-åringen greps på en tågstation i Wien i december sedan hennes föräldrar anmält henne försvunnen och det fanns misstankar om att hon var på väg till Syrien för att ansluta sig till IS, Islamiska staten.

Till rättegången kommer flickans familj och enligt UD även en representant för Sveriges ambassad.

Representanter för polisens sektion mot internationell grov organiserad brottslighet ska också vara med under rättegången, enligt uppgift för att lära av förhandlingarna där.

Även socialsekreterare från Stockholm ska vara med men från Linköpings socialtjänst kommer ingen att åka, enligt socialchef Anita Lhådö i Linköping. Det viktiga är att vårdnadshavare åker ner, säger hon.

Advokat Wolfgang Blaschitz har haft flera liknande fall som den svenska 17-åringens men inte utanför Österrike tidigare säger advokaten.

– Det är inte första fallet men det är förstås första gången med en svensk flicka. Hon mår okey men hoppas bli fri snart.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista