Vy över Helsingfors.
Helsingfors. Foto: Leif R Jansson/TT
Norrköping

Norrköpingsbor dömda i Finland för människosmuggling

Två män, 45 och 27 år gamla, från Norrköping, har dömts av Helsingfors tingsrätt i Finland till fängelse för människosmuggling. Männen döms för att i höstas ha smugglat in ett 20-tal personer i Finland.

Det var i början av november förra året som de två männen greps i samband med att de försökte föra in ett antal personer i Finland med båt över Östersjön. De ska också även tidigare ha smugglat in ett antal personer med påhittade identiteter, både över Östersjön och via landvägen mellan Sverige och Finland.

Enligt åklagaren har de haft sin bas i Norrköping där de människor som senare förts över till Finland också ska ha övernattat. 

Ytterligare en person från Norrköping som har varit åtalad för medhjälp, frias av tingsrätten.

Åklagaren har teknisk bevisning, bland annat i form av skickade sms, som visar att männen tagit betalt för att föra in människorna i Finland. 

Själva nekar de till brott och säger att de hjälp till av humanitära skäl

Tingsrätten i Helsingfors dömer männen till två års respektive ett år och tio månaders fängelse för grovt ordnande av olaglig inresa, som är den finska rubriceringen av brottet.

De döms också att betala till finska staten motsvarande de 5 650 euro som de fått som betalning av de insmugglade.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".