Torbjörn Ahlund, Kyrkoherde Vadstena/ Foto: Jessica Gredin/Sveriges Radio
Torbjörn Ahlund, Kyrkoherde. Foto: Jessica Gredin/ Sveriges Radio
Vadstena

Han blir präst i den heliga staden

Torbjörn Ahlund: Jag är både stolt och hedrad
0:44 min

Vadstenas kyrkoherde Torbjörn Ahlund  har fått jobb i den heliga staden, Jerusalem. Det handlar om ett vikariat i tre månader. Ahlund ser sitt nya jobb som ett hedersuppdrag.

– Absolut, jag är både stolt och hedrad, säger Torbjörn Ahlund.

Att få möjlighet att arbeta som präst för SKUT, Svenska kyrkan i utlandet, är något som Torbjörn Ahlund har velat göra länge. Att han nu får möjlighet att göra det i Jerulasem, En stad som är helig inom tre stora världsreligoner och som han har besökt flera gånger tidigare, känns speciellt menar han.

– Kristendomen har ju sin vagga i det här området och har dessutom sina rötter och en ännu längre historia inom judendomen.

Att komma till ett område som länge har präglats av konflikt och motsättningar är inget som skrämmer honom.

– Konflikter finns ju över allt men ibland säger man att en nysning i Jerusalem blir en orkan i USA. Det är en plats med oerhört stor betydelse. Jag är inte rädd för egen del men jag vet att det kan bli otäcka scener på gator och framför allt vid checkpoints.

Han tillträder sin nya tjänst för svenska församlingen i Jerusalem 12 mars och kommer att jobba där i tre månader under tiden som församlingen söker en permanent präst. Om han kommer att bli kvar längre vill han inte spekulera i.

– Jag planerar för tre månader


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".