Polisbil. Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio.
1 av 2
Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio.
Jan Staaf Chef för polisens utredningssektion i Östergötland Foto: Tahir Yousef/Sveriges Radio
2 av 2
Jan Staaf, chef för polisens utredningssektion i Östergötland. Foto: Tahir Yousef/Sveriges Radio
Norrköping

Gängkrig drabbar Norrköping hårt

1:38 min

Under de senaste månaderna har det skett både mord, mordförsök och flera skottlossningar som kan kopplas till gängkriget i Norrköping. 

Den blodiga konflikten mellan de två rivaliserande grupperna Hells Angels och Outlaws har pågått i flera år runt om i Sverige. Gängkriget har sedan några år sedan tillbaka kommit till Norrköping, och senaste året har det trappats upp rejält.

Det har resulterat i bland annat ett mord och ett mordförsök och flera skottlossningar under de senaste månaderna. Kommissarie Jan Staaf, chef för polisens utredningssektion i Östergötland, säger att de kriminella gängen i Norrköping har blivit ett stort samhällsproblem.

– Det här är ett problem och det kan vi inte sticka under stol med. Vi måste göra allt vi kan för att få bort den här typen av organisationer.

Även om gängkriget har påverka Norrköping så hård så är det inte mer än ett trettiotal personer som ligger bakom det mesta av de grova brotten i kommunen.

– Det är en samling som står för väldigt mycket av den här grova våldsbrottsligheten i Norrköping och de jobbar vi väldigt hårt mot, säger Jan Staaf.

Polisens arbete har enligt Jan Staaf gett resultat. Flera personer från den här gruppen har blivit dömda och sitter i fängelse samtidigt har polisen lyckats stoppat flera planerade brott, berättar han.

– Polisen har faktiskt förebyggt en rad brott också som jag inte kan berätta om. Våra metoder vill jag inte gå in på för det skulle förstöra vårt arbete.

Men polisen är långt ifrån nöjd eftersom konflikten lett till flera grova brott. För att kunna stoppa de kriminella gängen i kommunen vill han se mer samarbete.

– Det här är ingenting som polisen själva klarar av utan det här är ett samhällsproblem och måste en stor mängd aktörer medverka för att vi ska få bukt med den organiserade brottsligheten, säger Jan Staaf.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista