Docent Johan Thorfinn plastikkirurg på US. Foto: Raina Medelius/Sveriges Radio
1 av 2
Docent Johan Thorfinn plastikkirurg på US. Foto: Raina Medelius/Sveriges Radio
Centrumchef Eva-Lena Zetterlund på Sinnescentrum på US. Foto: Raina Medelius/Sveriges Radio
2 av 2
Centrumchef Eva-Lena Zetterlund på Sinnescentrum på US. Foto: Raina Medelius/Sveriges Radio
Linköping

Universitetssjukhuset öppnar centrum för könskorrigering

1:32 min

Det blev ingen rikssjukvård för operationer av transsexuella i Sverige.  Men Region Östergötland öppnar under året ett kunskapscentrum i Linköping för könskorrigering.

En av dem som just nu är inne i behandling för könskorrigering men inte bor i Linköping är Veronica Löfnertz. Hon tror det kan vara bra med en sammanhållen verksamhet.

– Det är väl egentligen läge i så fall att bo på samma ort under hela behandlingstiden.

Är det en bra idé?

– Jag hade nog valt att göra det. Men nu har jag ju påbörjat mitt redan så då finns det ju ingen anledning för mig att flytta, säger hon.

Universitetssjukhuset i Linköping gör flest könskorrigerande operationer bland sjukhusen i Norden, enligt Region Östergötland.

Och i Linköping finns hela vårdkedjan - från utredning till eftervård. Johan Thorfinn är plastikkirurg vid det blivande Centrum för könsdysfori.

– Vi har psykiatrin, vi har hormonbehandlingarna, vi har kirurgin och vi har alla de små pusselbitar som krävs, säger han.

– Vi tror att vi är unika i Sverige på det och därför vill vi knyta ihop säcken och skapa ett kunskapscentrum. Sätta upp en skylt och slå oss lite för bröstet helt enkelt.

Eva-Lena Zetterlund är chef på Sinnescentrum på universitetssjukhuset, dit det nya kunskapscentret ska höra.

– Det finns en gruppering som jobbar med frågan redan idag och den vill vi stärka. Vi vill synliggöra den.

– Sedan är det ju också ett sätt att möta framtiden för det finns framtidsfrågor i det här. Till exempel att efterfrågan ökar i ämnet även i lägre åldrar - hur ska vi hantera det. Det här är ett sätt att borga för att kunna möta sådana frågor, säger Eva-Lena Zetterlund.

Är ni besvikna över att det inte blev någon rikssjukvård av det här?

– Nej, man ska inte vara besviken, tänker jag - man får se framåt. Vi har ett uppdrag idag som är fullt tillräckligt. Sedan får vi se vad framtiden utvisar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista