Birgitta Lindström, Kommunal sektion 6, Norrköping.
Många hemtjänstanställda har ringt till Birgitta Lindström på Kommunal. Foto: Lotta Ederth/Sveriges Radio.
Norrköping

Mer ensamjobb på natten oroar hemtjänstpersonal

1:51 min

Den nya nattorganisationen inom hemtjänsten i Norrköping är ett arbetsmiljöproblem, menar Kommunal, som fått ta emot många bekymrade samtal om ensamarbete från sina medlemmar.

- Man är rädd att det ska hända saker ute, inte hemma hos brukarna. Beskjutningar och knivdåd och annat gör att man blir orolig, säger Birgitta Lindström, facklig företrädare på Kommunals sektion 6. 

Tidigare har ofta hemtjänstpersonalen i Norrköping jobbat två och två på nattpassen, men nu menar kommunen att det ska räcka med enkelbemanning i fler fall. Och "jättemånga" är nu, enligt Kommunals Birgitta Lindström, oroliga.

Enligt verksamhetschefen för det som heter ordinärt boende, Teresa Påhlsson, är anledningen till det nya arbetssättet att man nu i stället ska se till brukarnas faktiska behov.

Menar du att det gått av gammal vana att ni åkt ut två stycken fast det egentligen inte behövts?

– Ja. Vi har tittat över underlaget för insatserna vi utför och det finns definitivt inga skäl att alltid åka två personer vart man än ska. Vi kommer inte att håva in en massa pengar på det här.

Vad är då vinsten med att göra den här omorganisationen - mot personalens vilja?

– Vi gör bedömningen att vi nu ger samma service som på dagtid utan att försämra kvaliteten, säger Teresa Påhlsson. 

För att öka personalens säkerhet har kommunen påbörjat flera åtgärder, men det räcker inte, menar Kommunal.

– Jag känner en stark oro i alla fall, även om man har en positionsapp, handsfree i bilen och att kommunen har sett över säkerheten i området, avslutar Birgitta Lindström. 

Den nya organisationen införs omkring månadsskiftet mars/april.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista