Vaccinering mot svininfluensan 2009.
Vaccinering mot svininfluensan 2009. Foto: Viktor Levander/Sveriges Radio
Östergötland

Många vårdas för svininfluensa

1:03 min

Antalet personer som intensivvårdas för svininfluensa är nästan uppe på samma nivåer som under pandemin 2009. 105 personer vårdas just nu på intensivårdsavdelningar runt om i landet.

För sju år sedan, 2009, klassades svininfluensan som en pandemi och alla rekomenderades att vaccinera sig.  Numera gäller bara rekomendationen personer som befinner sig i olika riskgrupper.

105 personer på vårdas just nu på intensivårdsavdelningar runt om i landet. I Östergötland handlar det om 2 personer. 2009 handlade det om det totalt 136 personer i Sverige som fick intensivvård.

– Skillnaden mot 2009 är ju att alla då rekomenderades att vaccinera sig. Hade inte så många gjort det så hade antagligen ännu fler tvingats till intensivvård, säger Britt Åkerlind som är smittskyddsläkare på Region Östergötland.

Numera klassas svininfluensan som en vanlig säsongsinfluensa och vaccinet ingår i det vanliga influensavaccinet. Än tror inte Britt Åkerlind att toppen är nådd vad gäller antalet smittade som i år har varit fler än på flera år.

–Inom två veckor hoppas vi att det vänder men just nu är vi mitt uppe i den värsta perioden.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista