Polis i Österrike. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle. Foto: Fayad Mulla/TT
Polis i Österrike. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle. Foto: Fayad Mulla/TT

Rättegångsstart mot svensk terrormisstänkt

2:12 min

I dag startar rättegången i Wien mot en 17-åriga svenska från Linköping åtalad för medlemskap i terrororganisation.

Flickan greps den 5 december på tågstationen Westbahnof i Wien sedan föräldrarna anmält flickan som försvunnen från hemmet. Misstankar fanns att hon var på väg till Syrien för att ansluta sig till IS.

Enligt österrikisk lag kan straffet för att tillhöra en terrororganisation ge upp till 10 år i fängelse men den 17-åriga svenskan kan dömas till maximalt fem års fängelse då hon är omyndig.

Flickans försvarsadvokat, Wolfgang Blaschitz, tror inte på något fängelsestraff alls utan att hon kommer att få lämna landet direkt efter rättegångens avslut, oavsett om hon frias eller fälls

– Hon har suttit anhållen nu sedan i december och förhoppningsvis blir hon friad, eller dömd men släppt. Jag tycker att det hela är ett svagt mål.

Flickan nekar till anklagelser om att ha försökt ansluta sig till IS enligt advokat Blaschitz.

Åklagarens bevisning i målet består av bilder och konversationer med radikala islamister som hittades i flickans mobiltelefon.

I Österrike är hon brottsmisstänkt men i Sverige pågår samtidigt en förundersökning om flickan kan vara att betrakta som ett brottsoffer där 17-åringen kan ha utsatts för ”människohandel för krigstjänst”
 
Rättegången följs av personal från den svenska ambassaden i Österrike som har haft regelbunden kontakt med flickan sedan hon greps. 

På plats i dag finns även svenska poliser som arbetar med den svenska utredningen. En av dem är kriminalinspektör Anette Fossum på sektion mot internationell grov organiserad brottslighet

– Dels är vi intresserade av vad som kommer fram i rättegången med tanke på vår förundersökning. Men det är också intressant för framtiden med tanke på att det finns förslag om en ny lagstiftning i Sverige. Och sedan tror vi att det här kan komma att ske igen.
 
I Linköping, 17-åringens hemkommun, inväntas nu dagens rättegång och dom. Socialchef Anita Låhdö säger att man på förvaltningen har arbetat upp en plan för att flickan och hennes anhöriga ska få stöd så fort flickan kommer hem.

Fallet är unikt i sin karaktär och vid Linköpings kommun har man arbetat med att söka bland den kompetens och de erfarenheter som finns kring unga och radikalisering i Sverige

– Vi har kontakt med polisen och vi har kontakt med Göteborgs kommun eftersom de har erfarenhet av personer och ungdomar som lämnat och anslutit sig till IS eller de som varit på väg att göra det.
Och då har vi tagit in erfarenheter av dem om vad man behöver tänka på.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista