Regionala domstolen för brottsmålsärenden i Wien. Foto: Wienwiki / Vindobohann
Regionala domstolen för brottsmålsärenden i Wien. Foto: Wienwiki / Vindobohann
Wien

Rapportering från rättegången i Wien mot den misstänkta flickan

Rättegången har startat i Wien mot den terrormistänkta 17-åriga flickan från Linköping. Följ vår liverapportering från rättegången. Vi rapporterar genom Ekots reporter Joel Wendle och TT.

Läs liverapporteringen här!

moderator: Nu har rättegången inletts. Den 17-åriga svenska greps på en tågstation i Wien före jul. Hon riskerar att dömas till fem års fängelse, men själv förnekar hon att hon är medlem i Islamiska staten (IS)

10:04, 18 February 2016

moderator: Den 17-åriga flickans mamma, pappa och syskon finns på plats för att följa rättegången i Wien. Hennes pappa räknar med att hon frikänns och kan följa med dem hem.
-Hon har ju inte gjort något brott här i Österrike, säger pappan till TT utanför domstolen.

10:05, 18 February 2016

moderator: Familjen har inte träffat henne i dag, men mamman har fått träffa henne i häktet tidigare.

Pappan tror att hon lurats iväg på resan, men han säger också att flickan är arg på föräldrarna för att de larmade polisen, vilket ledde till att hon greps på en tågstation i Wien i början av december.
-Hon är arg för att hon greps, säger pappan.

10:05, 18 February 2016

moderator: Rättegången hålls i Landesgericht i Wien utan förhöjd säkerhet. Den 17-åriga flickan sitter i mitten av salen på en högryggad stol, klädd i jeans, t-shirt, luvjacka, jympaskor och en cerise huvudduk, rapporterar TT:s utsända.

10:07, 18 February 2016

moderator: Åklagaren börjar med att kort gå igenom vad flickan är anklagad för och vad man hittat i flickans mobil i form av exempelvis meddelanden och chattar.

10:08, 18 February 2016

moderator: Flickans advokat Wolfgang Blaschitz sa att detta inte räcker för att bevisa att flickan varit medlem i en terrororganisation. Om det som flickan skrivit säger han: "Tanken är fri".

10:08, 18 February 2016

moderator: -Det är inte straffbart att sympatisera med IS, säger flickans advokat Wolfgang Blaschitz. Han tar också upp att det som flickan anklagas för i Österrike, inte är straffbart i Sverige.

10:11, 18 February 2016

moderator: Flickan är mycket fåordig och domaren får via svensk tolk dra ur henne svaren. Till slut säger hon att hon inte vill svara på några frågor.

10:11, 18 February 2016

moderator: Domaren går igenom hur flickan greps och att hon sade "I have no bomb" när hon greps. Flickan tog sig med buss och tåg via Köpenhamn och Hamburg till Wien. När hon greps hade hon 2 000 kronor i kontanter på sig.

10:12, 18 February 2016

moderator: Domaren frågar om mamman är villig att vittna, något som hon inte är skyldig att göra. Mamman svarar nej.

10:12, 18 February 2016

Peter Kristensson: Flickans beslagtagna mobiltelefon utgör åklagarens främsta bevismaterial. Där finns bilder på avrättningar utförda av IS, kontakter och chatthistorik, där 17-åringen bland annat gläds över terrordåden i Paris:
"Om du inte kan känna glädje för denna stora seger, är du skenhelig i ditt hjärta", skriver hon.

10:20, 18 February 2016

Peter Kristensson: Eftersom 17-åringen inte vill svara på några frågor har hon fått sätta sig på en bänk vid sidan av. Domaren läser i stället högt ur polisförhör och långa, långa utdrag från vad flickan har skrivit i olika chattar, sådant som åklagaren anser stödjer att hon tillhör en terrororganisation.

10:32, 18 February 2016

Margareta: Ser du om österrikisk press visar intresse för rättegången?

moderator: Flickan var intervjuad i den österrikiska tidningen Kurier i helgen och svarade då på frågor via sin advokat. "Jag är en ung flicka och trodde för en kort tid på det jag läste. Nu vet jag att allt är propaganda som inte stämmer", säger hon till tidningen.

11:02, 18 February 2016

Peter Kristensson: Försvarsadvokaten påminner om att chattarna huvudsakligen skrevs i augusti, men flickan reste först i december. Hon har heller inte träffat personerna hon chattat med. Bilder och annat material som hon laddat ned i telefonen är sådant som lätt hittas på internet.

11:12, 18 February 2016

Peter Kristensson: Han anspelar också på flickans unga ålder och att hon varit naiv.
-Det är ungdomens privilegium att vara dum, säger han.

11:12, 18 February 2016

Peter Kristensson: Återigen säger han att det inte är straffbart att sympatisera med något och att 17-åringen inte har haft för avsikt att åka vidare till Syrien från Wien.

11:12, 18 February 2016

Peter Kristensson: Han anser att åklagaren inte har lyckats bevisa sin sak och att det finns stora tveksamheter om vad flickan egentligen tänkte göra, utan pass och med bara 2 000 kronor på fickan.

11:13, 18 February 2016

Peter Kristensson: Därmed är det hela över och rätten drar sig tillbaka för att överlägga, rapporterar TT:s utsända.

11:13, 18 February 2016

Peter Kristensson: Nu stänger vi live-rapporteringen och återkommer i radio och på vår sajt när rättens utslag är klart. tack för att ni följt oss! /Peter Kristensson, digital redaktör

11:29, 18 February 2016

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".