Carina Forslund med hunden Jonny.
1 av 3
Carina Forslund med hunden Jonny. Foto: Raina Medelius/Sveriges Radio
Jean-Michel Housset i Linköping.
2 av 3
Jean-Michel Housset i Linköping. Foto: Raina Medelius/Sveriges Radio
Gunnar Gustafsson (MP), ordförande i Linköpings bygg- och miljönämnd.
3 av 3
Nämndordförande Gunnar Gustafsson (MP). Foto: Raina Medelius/Sveriges Radio
Linköping

Kommunen kollar stränder och svartbyggen

1:23 min

Har grannen byggt ut lite för mycket eller står det privata trädgårdsmöbler nere vid strandkanten? Då kan kommunen ha synpunkter och i år blir det extrakontroller i Linköping.

– Vi befarar att det kan finnas ställen där människor sköter kommunens mark till exempel stränder så att folk inte känner sig välkomna för att det ser ut som om det är någons tomt, säger Gunnar Gustafsson som är miljöpartist och ordförande i Bygg- och miljönämnden i Linköping:

Är det här ett stort problem?

– Vi ska göra tillsyn nu så vi får väl se hur stort problemet är.

Kommunen ska under året inventera strandskyddsområden längs Stångån genom Linköpings stad för att se till att stranden och vattnet är tillgängligt för allmänheten. Om det står privata växter och möbler i vägen så kan kommunen ställa krav på att de tas bort.

Men Jean-Michel Housset som är ute på hundpromenad längs Stångån tycker tvärtom att kommunen skulle sätta ut fler sittmöbler för allmänheten.

– Det är väldigt bra tror jag om kommunen kan fixa till bänkar och sådant så man kan sitta i solen och ha trevligt - det behövs, säger han.

Hundägare Carina Forslund upplever inte heller någon privatisering längs Stångån.

– Det är jättefint de har gjort iordning så vi kan bada hundar där. Men det är ingen som försöker bli privat. Det har vi inte upplevt någon gång, säger hon.

Men kommunen ska inte bara kontrollera stränder i år. Även eventuella svartbyggen med omnejd intill ingår i tillsynen säger nämndordföranden Gunnar Gustafsson.

– Om vi hittar en olovlig åtgärd så ska vi kolla grannarna också. Då ska vi göra utökad kontroll i det kvarteret så vi behandlar alla i ett område lika.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista