Den terroråtalade flickan på väg in till rättegången i Wien.
1 av 2
Den terroråtalade flickan på väg in till rättegången i Wien. Foto: Ronald Zak/TT
Advokat Wolfgang Blaschitz som försvarade den 17-åriga Linköpingsflickan.
2 av 2
Advokat Wolfgang Blaschitz som försvarade flickan. Foto: Ronald Zak/TT
Wien

Terrormisstänka flickan fälldes – men släpptes direkt

2:05 min

Den 17-åriga flicka från Linköping som åtalats för medlemskap i en terrororganisation döms till 1 års fängelse av en österrikisk domstol, men släpptes fri direkt. 

Flickan döms till ett års straff, men behöver bara sitta i fängelse en månad av straffet. Eftersom hon redan suttit häktad sedan i december kommer hon att släppas redan i dag, enligt rätten. 

Rätten förklarar domen med att man inte tror på att hon bara ville träffa väninnor i Wien, utan man är övertygad om att hon ville till Syrien. Och det är en kriminell handling i Österrike. Därav straffet på ett års fängelse, varav 11 månader villkorligt.

När flickan kommer hem till Sverige ska socialtjänsten utreda vilket stöd hon och hennes familj behöver.

– Vi följer den plan vi har. Socialtjänsten kommer att ge henne det stöd och den hjälp vi kan ge. Det vi önskar är att hon kan komma hem så snabbt som möjligt efter det här, och det finns väl en förberedelse för det också, säger Elisabeth Gustafsson (S), ordförande i socialnämnden i Linköping, till TT.

Vad det handlar om för stöd kan hon inte svara på nu.

– Det kan man inte säga förrän man gjort en utredning, och den som blir ansvarig handläggare har träffat henne och hennes familj.

TT: Spelar det någon roll att hon fällts för brott i ett annat land?

– Nej, hon är ju inte dömd för någonting i Sverige, säger Elisabeth Gustafsson.

– Jag är glad att min klient sätts på fri fot, det var målet, säger 17-åringens advokat Wolfgang Blaschitz till TT efter domen.

– Min klient är lycklig över att få lämna Österrike.

Han tycker fortfarande att rätten har haft för lite på fötterna och anser inte att det var rätt att döma flickan för att ha försökt att ansluta sig till IS.

Domaren riktade kritik mot svensk lagstiftning när han meddelade domen.

– Jag förstår inte att det inte är straffbart överallt, sade han.

– Man måste ändå kunna göra något när en ung människa säger att "nu åker jag till Syrien".

Från den 1 april blir terrorresor kriminella i Sverige.

Innan domen avkunnades sade flickans pappa att han tyckte att åklagarens bevisning var tunn och att det vore orättvist om dottern dömdes. Men när det väl stod klart att det blev fällande dom var han glad att hon inte behöver sitta av straffet i Österrike, utan att hon är fri att åka hem.

– Jag har hennes pass i fickan, säger han och pekar på jackfickan.

Flickan kommer att åka hem i sällskap av svensk polis och hon kommer inte att få följa med föräldrarna hem. I stället tas hon till ett behandlingshem för "avprogrammering".

– Hon har ju hjärntvättats med ideologi kan man säga, säger pappan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista