Torget i Vadstena. Foto: Christina Turesson/Sveriges Radio
Foto: Christina Turesson/Sveriges Radio.
Vadstena

Politiskt bråk i Vadstena

1:35 min

Det lokala partiet Konsensus i Vadstena skulle skapa enighet och samförstånd över partigränserna, men nu har partiet hamnat i konflikt med oppositionspartiet Moderaterna.

Tongången mellan företrädare för partierna i Vadstena har hårdnat rejält de senaste månaderna. Oppositionsrådet Arne Sjöberg (M) anklagar kommunstyrelsens ordförande Mats Wahrén bland annat för att missköta sitt jobb som ordförande.

– I många fall har mötena i kommunstyrelsen sköts på rätt sätt, men i allt för många fall har det inte gjort det, eftersom det har saknats handlingar och underlag och man har velat pressa fram beslut innan det fanns tjänstemannasynpunkter. Och det är framför allt ordföranden som ansvarar för att beslutsunderlag ska finnas, säger Arne Sjöberg.

Han syftar på kommunstyrelsens ordförande Mats Wahrén från Konsensus. 2014 fick det nystartade partiet Konsensus över 25 procent av rösterna och blev näst största parti. Socialdemokraterna och Konsensus styr Vadstena sedan valet.

Konsensus ville sudda ut höger-vänster-skalan i politiken som de ansåg vara ett hinder för politikerna att komma överens i Vadstena, men nu har partiet hamnat i konflikt med Moderaterna. Det oppositionsrådet Arne Sjöberg är skarp kritisk till hur kommunstyrelsemötena sköts och hävdar att de i vissa fall strider mot kommunallagen.

Mats Wahrén å sin sida tillbakavisar kritiken och beskriver den som osaklig.

– Det är fullständigt obefogat. 

Syftet med kritiken och alla skriveri i sociala medier och lokalpressen är att försöka hindra eller fördröja beslutsprocessen, enligt Mats Wahrén.

– Samtidigt är det så att han kanske inte tycker att det är så roligt om vi lyckas. 

Anser du att det råder konsensus i Vadstena?

– Det var väl att ta i.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista