Narkotikatest till missbrukare
1 av 4
I små glaskapslar kan missbrukare testa om narkotikan är smutsig Foto: Peter Weyde/Sveriges Radio
Sprutpaket till missbrukare
2 av 4
Sprutpaket med pump och kanyler som brukarföreningen i Linköping delar ut. Foto: Peter Weyde/Sveriges Radio
Robert Sanderö
3 av 4
Robert Sanderö, ordförande Linköpings brukarförening Foto: Peter Weyde/Sveriges Radio
Kerstin Käll
4 av 4
Kerstin Käll, överläkare på Universitetssjukhuset i Linköping är skeptisk till narkotikatester Foto: Peter Weyde/Sveriges Radio
Linköping

Efter fria sprutor – delar ut narkotikatest

2:35 min

Brukarföreningen i Linköping har börjat ge narkotikatester till missbrukare. Detta samtidigt som de delar ut rena sprutor.

På sex platser i landets delas det ut gratis sprutor till missbrukare. Linköping är en av platserna där missbrukare får rena sprutor och det försörjs via den lokala brukarföreningen.

Nu har den ideella föreningen tagit sitt arbete ett steg längre. Man är först ut i landet att dela ut fria narkotikatester till sprutnarkomaner. 

Testerna visar om narkotikan som köps av missbrukare på gatan är smutsig. Ett test kan också visa om narkotikan är utblandad med substanser eller läkemedel som kan utgöra en ytterligare hälsofara för intravenösa missbrukare.

Brukarföreningens ordförande i Linköping, Robert Sanderö, anser att det är en ren hälsoåtgärd.

– Det här handlar inte om att uppmuntra någon utan det handlar om att göra det så säkert som möjligt för den som går på heroin, eller vad man nu går på.

Hur pass vanligt är det att heroin eller andra droger från gatuförsäljning är "skitig"?

– Det är väldigt vanligt. Och det är vanligt att det är utblandat med Fentanyl eller bensodiazepiner vilket är livsfarligt.

Narkotikatestet består av en vätskefyllda glaskapsel där man kan analysera vad narkotika som köpts på gatan verkligen innehåller. En liten mängd narkotika placeras i kapseln och vätskan i kapseln färgas. En tillhörande färgkarta ger svar på om knarket är utspätt på ett sätt som kan medföra att missbrukaren blir förgiftad.

Johan är 33 år och bor i Linköping. Han injicerar dagligen narkotika, främst opiater. Han får nya rena sprutor via brukarföreningen som han använder för att skydda sig mot smittor och inte förstöra sina vener. Han tycker att initiativet med nya drogtesterna är bra.

– Ja, absolut! Om vi tar heroin så är det jättebra att de här testerna finns så att man kan se om det är utblandat med till exempel bensodiazepiner eller något annat farligt som gör att man kan få andningsuppehåll.

Har du varit med om att själv ha överdoserat narkotika, eller fått skitig narkotika?

– Ja, skitig har jag fått, så jag har fått ledvärk. Men jag har aldrig överdoserat.

Kerstin Käll som är överläkare på beroendekliniken vid Universitetssjukhuset i Linköping är skeptisk till brukarföreningens initiativ. Narkotikatester avhjälper inte själva missbrukarproblematiken, anser hon.

– Risken är att man invaggas i en falsk trygghet. Och man minimerar risken på något som är förhållandevis harmlöst. Och så negligerar man det som är den stora risken, nämligen själva narkotikamissbruket.

– Det ligger en fara i det tycker jag, att "jag knarkar på ett säkert sätt".

När narkomaner är en del av samhället så måste man arbeta för att förbättra deras befintliga levnadsvillkor, tycker brukarföreningens Robert Sanderö.

Föreningen kommer att fortsätta att dela ut sprutor när inte våden gör det och man överväger redan att dela ut än mer avancerade narkotikatester än de man nyss startat med.

– Vi har inte sagt något om hur länge vi inte ska dela ut de nya narkotikatesterna. Vi håller nu på att titta på ett helt nytt test som kan spåra 26 olika preparat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista