Sten Lundberg en av rektorerna på Anders Ljungstedts Gymnasium i Linköping Foto: Tahir Yousef Sveriges Radio
1 av 2
Sten Lundberg en av rektorerna på Anders Ljungstedts Gymnasium i Linköping
Sofia Karlsson säkerhetssamordnare på Linköpings kommun Foto: Tahir Yousef Sveriges Radio
2 av 2
Sofia Karlsson säkerhetssamordnare på Linköpings kommun
ÖSTERGÖTLAND

Svårt för skolor att hitta ungdomar som radikaliseras

"Inte lätt att hitta elever som radikaliseras"
2:01 min

Det vilar ett mycket tungt ansvar på skolpersonalen när det förväntas av dem att upptäcka och rapportera in ungdomar som håller på att radikaliseras.

I den handlingsplan som kommunerna tar fram mot våldsbejakande extremism spelar skolan en central roll. Skolpersonal förväntas upptäcka och larma myndigheter vid misstanke om att ungdomar håller på att radikaliseras. 

Det är en svår uppgift med många etiska och moraliska dilemman menar Sten Lundberg, en av rektorerna på Anders Ljungstedts Gymnasium i Linköping.

– Det är naturligtvis jättesvårt! Man kan inte börja anmäla folk till höger och vänster för vad som helst. Det är inte självklart att bara för att man skaffar skägg så blir personen en extremist, säger Sten Lundberg. 

Linköping är en av de kommuner som har varit först med att ta fram en handlingsplan mot radikalisering av ungdomar. I handlingsplanen får skolan en viktig roll och ska vara vaksam och försöka hitta tecken som kan tyda på att ungdomar håller på att radikaliseras. Och arbetet med att utbilda skolpersonalen om vilka tecken de ska leta efter fortsätter , berättar Sofia Karlsson som är säkerhetssamordnare vid Linköpings kommun.

– Vi planerar en stor konferens där vi bjuder in alla våra verksamheter. Vi tycker att det är viktigt att vi sprider information och också får tillbaka information.

Men med tanke på uppmärksamheten i medierna kommer inte de elever som har den här typen av radikala åsikter att öppet redovisa sin politiska övertygelse, förklarar Sten Lundberg och därför blir det svårt att upptäcka ungdomar som håller på att radikaliseras. 

– Det är lättare att hitta elever som missbrukar och hamnar i droger eller spelmissbruk, men att hitta elever som radikaliseras är inte lätt om de går in för att mörka det.

Och svårigheten att upptäcka elever som riskerar att radikaliseras har Sten Lundberg själv erfarenhet av. Han var nämligen rektor på den skola där Taimour Abdulwahab som senare sprängde sig till döds i Stockholm studerade vid i början av 2000-talet gick.

Han säger att han aldrig trodde att just den eleven några år senare skulle förvandlas till en självmordsbombare.

– Den eleven det gick inte och hitta i skolmiljön och att han skulle ha sådana tankar, det fanns inte på kartan, säger Sten Lundberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".