Kayode Kayo Shekoni, David Lenneman, Adam Högblom och Anna Thiam.
1 av 2
Kayode Kayo Shekoni, David Lenneman, Adam Högblom och Anna Thiam. Foto: Urban Jörén/Riksteatern
Josette Bushell-Mingo
2 av 2
Josette Bushell-Mingo. Foto: Maria Turdén/Sveriges Radio
Östergötland

Omtalad pjäs kommer till Östergötland

2:49 min

Riksteaterns uppsättning av Broadwayklassikern "En druva i solen" gör gästspel i Norrköping och Motala i mars. Den handlar om familjen Youngers dröm om ett bättre liv i USA under det starkt rasistiska 1950-talet.

Riksteaterns pjäs "En druva i solen" är ute på turné i landet.

Pjäsen "A Raisin in the Sun" skrevs för nästan 60 år sedan av författarinnan Lorraine Hansberry som blev den första svarta kvinnan att få en pjäs spelad på Broadway. 

I februari var det så nordisk premiär för Broadwayklassikern och regissör Josette Bushell-Mingo förklarar varför pjäsen inte har spelats i Sverige tidigare.

– Vi tycker att andra länders berättelse inte är viktiga för oss och att det räcker med de teaterföreställningar som ges.

Regissör Josette Bushell-Mingo som också är konstnärlig ledare för Tyst teater flyttade till Sverige 2004 från London och har länge engagerat sig för att öka mångfalden på de svenska teaterscenerna.

Titeln "En druva i solen" syftar på drömmar som torkar, från söta druvor till hårda russin och Josette Bushell-Mingo tycker att pjäsen i allra högsta grad är aktuell.

– Mycket har förändrats i samhället och mycket har det inte.

Det är Riksteaterföreningen KariN som sett till att pjäsen kommer till Norrköping och enligt Lena Lundholm är det här är den stora teaterhändelsen i Sverige.

– Det är en av de viktigaste pjäserna just nu och den får man inte missa säger Lena Lundholm.

Den 1 mars spelas den i Norrköping och den 23 mars i Motala.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista