Biträdande rektor Linda Tengel och kurator Jeanette Söderström på Ekholmsskolan.
Biträdande rektor Linda Tengel och kurator Jeanette Söderström på Ekholmsskolan. Foto: Raina Medelius/Sveriges Radio
Linköping

Närvaroteam ska minska skolket på Ekholmsskolan

1:25 min

Mer än var fjärde högstadieelev i Linköping har en frånvaro över tio procent. Ett Närvaroteam har startat för att minska frånvaron och på Ekholmsskolan är personal ute i korridorerna för att träffa elever.

På Ekholmsskolan i Linköping tycker man sig redan ha lyckats ganska bra med att jobba med frånvaron.

– Låt säga att det är elever som har svårt att komma till skolan så kan jag vara en trygg person som möter upp. Tillsammans med Linda (Tengel) eller övriga personalen, säger skolkurator Jeanette Söderström.

– Samarbetet med föräldrarna har spelat en jättestor roll. Och vi är ute i korridorerna vi två, säger biträdande rektor Linda Tengel.

I Linköping har 26,5 procent av eleverna i sjuan, åttan och nian en frånvaro som är högre än tio procent. Ordföranden i barn- och ungdomsnämnden Jakob Björneke (S) är bekymrad.

– Tio procents frånvaro är alldeles för högt och vi vidtar åtgärder för vi har skolplikt och man behöver gå i skolan för att kunna klara kunskapsresultaten annars blir det inget bra start på deras liv och tio procents skolfrånvaro är för högt, säger han.

Vid årsskiftet startade kommunen ett så kallat Närvaroteam som jobbar med ett tjugotal elever som har en frånvaro på mer än femtio procent. Elva skolor berörs av det arbetet.

Samtidigt pågår arbete i kommunens skolor med att minska frånvaron även bland elever som ändå finns den mesta skoltiden på skolan.

Bukurije Duraku går i högstadiet på Ekholmsskolan och hon trivs där säger hon.

– För att man får stöd och man får hjälp till att man ska orka.

Är det roligt, gillar du ämnena?

– En del. Man har roliga lärare och då bli ämnet också roligt, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista