Linköpings kommun anställer en ny chef. Foto: Raina Medelius/Sveriges Radio
Linköpings kommun anställer en ny chef. Foto: Raina Medelius/Sveriges Radio
Linköping

Ny chef ska samordna integration

"Det handlar om att skapa snabbare vägar in på arbetsmarknaden"
1:33 min

Trots att det går bra för Linköping så får inte alla kommunens invånare ta del av framgången. Därför ska kommunen anställa en ny chef med ansvar för arbetsmarknad och integration. Och intresset för den nya tjänsten är stort, ett 70-tal personer har sökt jobbet.

– Utmaningen med många nya som kommer till Linköping är att korta tiden som de befinner sig i etablering, att på olika sätt hitta kortare vägarna till arbetsmarknaden, säger Lars Rhenberg, som är chef på utbildningsförvaltningen.

Bakgrunden till den nya tjänsten är att Linköping i vissa delar är en delad stad där Linköpingsbor födda i ett annat land än Sverige har svårt att ta sig in på arbetsmarknaden. Den nya chefen för arbetsmarknad och integration får därför uppgiften att samordna insatserna för att inkludera den här gruppen.

– Vi är i ett läge där vi har många nyanlända och vi tillsammans med Arbetsförmedlingen och andra grupper måste bedriva ett aktivt och samordnat arbete för att skapa bättre förutsättningar för dem som står utanför arbetsmarknaden att komma in på den.

Den nya tjänsten är på strategisk nivå och ska koppla ihop bland annat arbetsmarknadsinsatser och utbildningsinsatser och koppla det till kommunens möjligheter att skapa praktikplatser och jobb. Samtidigt ska den nya chefen också jobba mot näringslivet. Enligt Lars Rehnberg är förhoppningen att tjänsten ska vara tillsatt till sommaren.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".