Asylsökande och polis vid en gränskontroll i Skåne.
Asylsökande och polis vid en gränskontroll i Skåne. Foto: Johan Nilsson/TT
Östergötland

Tidig östgötsk insats bedöms ha minskat brott apropå flyktingvåg

1:23 min

Misshandel är det mest anmälda brottet i Polisregion Öst gällande flyktingar och asylsökande. Samtidigt har Östergötland hittills haft minst antal polisanmälningar i regionen kopplade till flyktingar och asylsökande.

Enligt polismästare Johan Levin på Polisregion Öst så beror det på lågt tryck från flyktingvågen och tidigt kontaktskapande arbete från polisen.

Men det finns fler orsaker säger Johan Levin som också är och chef för den regionala utredningsenheten i Polisregion Öst. 

– Vi har också haft ett framgångsrikt underrättelsearbete där vi tidigt har försökt fånga upp indikationer på att någonting kan hända.

Polisen har nu avslutat sin så kallade särskilda händelse som fick namnet Alma och handlade om händelser relaterade till flyktingströmmen.

Och bland händelserna så har polisen i Polisregion Öst hanterat 349 ärenden som rubriceras som brott. Av dem har 77 skett i Östergötland, 101 i Sörmland och 171 i Jönköpings län.

Det handlar om brott som begåtts mot eller av flyktingar och asylsökande, på boenden eller ute i samhället. Och en tredjedel av anmälningarna gäller misshandel. 

– Sedan finns det ju andra brott i anknytning till en misshandel till exempel ofredande och olaga hot som ofta föregår ett slagsmål där någon part blir skadad.

Är det trångt på flyktingboendena, är det därför det blir så här?

– De här boendena förtätas ständigt mer och mer. Och det är grupper av människor som under normala omständigheter aldrig skulle kunna tänka sig att bo ihop - nu får de bo på samma ställen.

– Då uppstår med naturlighet irritation och då ligger naturligtvis misshandel nära till hands eller olaga hot, säger Johan Levin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista