Olof Palme.
Olof Palme. Foto: PAOLO RODRIGUEZ / TT
P4 Östergötland

Trettio år sedan Palme mördades

1:48 min

Idag är det 30 år sedan statsminister Olof Palme mördades. Mordet berör fortfarande många. Men att hitta svaret på vem som gjorde det och varför är nu mycket svårt tror de norrköpingsbor vi pratat med. 

– Det är dåligt att man fortfarande inte löst det, säger norrköpingsbon Aulis Lahtinen.
Men han tror inte heller att vi kommer att få ett svar på vem som gjorde eller varför.
– Jag tror inte att man kommer att lösa det men man kanske kan komma fram vad som är mest sannolikt säger Ingrid Klemensson.

Gunnar Klausson menar att det är meningslös att fortsätta med att leta efter mördaren efter 30 år.
– Utredningen borde lagts ner för länge sedan för det fullständigt meningslöst säger han.

Efter mordet på Olof Palme den 28:e februari 1986 jobbade polisen med flera olika spår. "PKK-spåret", "Sydafrikaspåret", "33-åringen", "balkan-spåret" och Christer Petterson- spåret är bara några av dem. I december 1988 blev Christer Pettersson anhållen för mordet och dömdes 1989 av Stockholms tingsrätt men frikändes av en enig hovrätt i november samma år.

Nu 30 år senare kommer det fortfarande nya teorier om motivet och vem som kan ligga bakom mordet.
Journalisten och författaren Hans-Göran Björk som arbetade tidigare på Sveriges Radio i Norrköping har under några år engagerade sig i polisutredningen. Även han tror att mordet kommer att förbli olöst.

– Om det är en konspiration då kanske krävs det att någon av de inblandade börjar prata på sin dödsbädd och berätta vad som verkligen har hänt, men det är väldigt lång väg till ett sånt bekännande och till att binda en gärningsman till mordet så jag tror att det kommer att förbli olöst, säger Hans-Göran Björk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista