Norrköping

De firar att nästan alla fått jobb

4:15 min

I drygt ett år har Byrån mot diskriminering i Norrköping lärt arbetsgivare en del om inkluderande och ickediskriminerande rekrytering och nu har 13 nyanlända kvinnor med akademisk utbildning fått jobb. 

Totalt har 14 kvinnor från bl a Sudan, Ryssland, Kenya, Japan, Irak och Syrien coachats av Byrån mot diskriminering. De har tränats i att skriva cv:n, fått återkoppling på anställningsintervjuer och delat erfarenheter med varandra. En viktig del för byrån har också varit att utbilda arbetsgivarna. 

– Många arbetsgivare säger att de hellre väljer en examen från Linköping, eftersom de känner till den, än en från t ex Bagdad, säger Nadia Bednarek. 

På drygt ett år har 13 av de 14 kvinnorna fått olika typer anställningar. Fyra av dem är fasta jobb och de övriga timanställningar och praktikjobb. Mary Ellya hade sökt flera jobb innan hon kom med i projektet, men fått nobben. 

– Det kan ha handlat om diskriminering de gångerna, säger hon. Jag har lärt mig mycket om diskrimineringslagarna i projektet. 

Chie Nakazawa menar att det finns flera kulturkrockar mellan hennes hemland Japan och Sverige och tycker att det svåraste varit att få relevanta vitsord. 

– Hur skaffar man referenser när man inte har släkt, vänner och kontakter här?, frågar hon. 

Projektet Ställ om till jämställt har finansierats av Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor och projektledaren Nadia Bednarek hoppas på en fortsättning i både Norrköping och Linköping under 2016.

Ikväll avrundas projektet med en avslutningsfest i De Geer-hallen för deltagare, arbetsgivare och politiker.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista