Magnus Svensson, Svenska kyrkan.
1 av 2
Ett herrans liv blev det när Magnus Svensson startade begravningsbyrå. Nu funderar han på en barhäng i kyrkomiljö. Foto: Christian Ströberg/Sveriges Radio
Torbjörn Nyström, Kinda begravningsbyrå
2 av 2
Torbjörn Nyström anser det är konkurrens från kyrkan på ojämna villkor. Foto: Christian Ströberg/Sveriges Radio
Kinda

Pub och begravningsbyrå - så ska kyrkan i Kinda utvecklas

Magnus Svensson, kyrkoherde: Utveckling kommer inte av att göra som man alltid har gjort
1:48 min

Svenska kyrkan i Kinda trotsar ledningen och tänker inte sluta driva begravningsbyrå. Nu vill kyrkoherden Magnus Svensson också öppna pubverksamhet i kyrkans lokaler.


– Det goda livet måste ju främjas, säger Magnus Svensson.

Så drar han en liknelse: 

Jesus gjorde ju vatten till vin på bröllopet i Kana.

Svenska kyrkan tappar medlemmar och nu letar församlingar och pastorat runt om i landet efter nya sätt att få in pengar.

Mest kontroversiell är den begravningsbyråverksamhet som nu bedrivs på tio platser i landet.

Detta trots att kyrkan centralt sagt nej eftersom Svenska kyrkan är en begravningsmyndighet som är skattefinansierad - och att en egen kommersiell begravningsbyrå kan dumpa priser, snedvrida konkurrensen och hamna i konflikt med den befintliga begravningsbyråbranschen.

För två år sedan öppnades Kyrkans begravningsbyrå i Kisa och blev en konkurrent till Torbjörn Nyström som driver Kinda begravningsbyrå sedan flera år:

– I och med att det är skattefinansierade pengar i det här så ser jag en fara att man utnyttjar de pengarna på fel sätt, säger Torbjörn Nyström som inte anser att det blir konkurrens på lika villkor. 

Flera gånger har ledningen för Linköpings stift krävt att kyrkans byrå ska stängas. Men utan resultat.

Magnus Svensson är både kyrkoherde och VD för begravningsbyrån. Han ser inget problem med sina roller eller att gå emot kyrkans ledning:

– Utveckling kommer genom att bryta mot normer och regler, säger han.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".