På öarna och kobbarna kan vindkraftverken komma att byggas. Foto: Sofia Strindvall/Sveriges Radio
På öarna och kobbarna kan vindkraftverken komma att byggas. Foto: Sofia Strindvall/Sveriges Radio
Norrköping

Ja till vindkraftspark utanför Marviken

1:21 min

Det blir en fortsatt prövning av vindkraftparken utanför Marviken. Norrköpings kommunfullmäktige beslutade igår att säga ja till en utbyggnad.


Det är konsortiet Vindkraft Marviken som har ansökt om att få bygga 14 vindkraftverk ute i Östersjön på gränsen mellan Östergötland och Sörmland

Gårdagens ja i kommunfullmäktige innebär att frågan nu kan behandlas vidare i Mark-och miljödomstolen för beslut om företaget får bygga vindkraftparken eller inte.

Om kommunen som har veto i frågan hade sagt nej, hade domstolen inte kunnat gå vidare i ärendet.

– Vi har inte kommersiell vindkraftverksproduktion någonstans i Norrköpings kommun. Vill vi bidra till omställningen till hållbara energisystem så måste vi också visa att vi gör det möjligt att bygga även här. Vi kan inte säga ja tack till vindkraft men inte just här. Därför vill vi få frågan prövad i högre instans, säger Lars Stjernkvist, socialdemokrat och kommunstyrelsens ordförande i Norrköping.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista