Kisa kyrka
Dödsfall blir business för kyrkan i Kisa genom den egna begravningsbyrån. Foto: Christian Ströberg/Sveriges Radio
Östergötland

Fritt fram för kyrkan att tjäna pengar på de döda - trots att ledningen säger nej

1:43 min

Nästa vecka ska Linköpings stift granska den begravningsbyråverksamhet som pastoratet i Kinda driver - trots att Svenska kyrkan flera gånger sagt nej till att driva kommersiella begravningsbyråer.


Men kyrkan har inga möjligheter att stoppa pastorat och församlingar som trotsar ledningen.

– Det finns inga direkta sanktionsmöjligheter, säger Christine Andersson, jurist i Linköpings stift.

För två år sedan öppnade kyrkans begravningsbyrå i Kinda.

Några månader senare uppmanade domkapitlet - som kan liknas vid stiftets egen domstol - med biskop Martin Modéus i spetsen att Magnus Svensson, som är kyrkoherde i Kinda pastorat och även vd i det bolag som driver den kommersiella begravningsbyrån, att sluta.

Men det har han inga planer på. Trots att Svenska kyrkan på nationell nivå sagt att det inte är en uppgift för kyrkan att driva begravningsbyrå.

Magnus Svensson ser byrån som ett sätt att tjäna pengar när medlemmarna blir färre.

Men Svenska kyrkans Överklagandenämnd - som ska se till att kyrkans regelverk följs - anser att det finns risk att roller blandas samman.

Detta eftersom kyrkan på de flesta håll i landet ansvarar för begravningsverksamhet med skyldighet att bland annat se till att det finns gravplatser. Och får skattepengar till det.

Dessutom kan en egen begravningsbyrå snedvrida konkurrensen den befintliga begravningsbyråbranschen.

Men för församlingar och pastorat som vill trotsa ledningen så är det fritt fram, medger Maria Lundqvist Norling, rättschef på kyrkokansliet i Uppsala:

Vi förväntar oss lojalitet mot regelsystemet och vår rättsordning.

Hon tillägger:

– I förlängningen är det inte lyckosamt om många agerar i strid mot högsta beslutande organ, säger Maria Lundqvist Norling.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista