Kyrkogård
Präst eller direktör? Roller kan blandas samman när kyrkan startar begravningsbyrå. Foto: Christian Ströberg/Sveriges Radio
Mjölby

Kyrkoherde vill köpa begravningsbyrå - trots biskopens nej

Fredrik Lennman, kyrkoherde: Jag kan inte se något kontroversiellt
1:42 min

Nu planerar fler pastorat i Linköpings stift att starta privata begravningsbyårer. Trots att biskopen säger nej. Kyrkoherde Fredrik Lennman i Folkungabygdens pastorat har gjort försök att köpa en begravningsbyrå i Mjölby.

Det var under förra året som Fredrik Lennman tog kontakt med Erika Gustavsson som driver Hellbergs begravningsbyrå i Mjölby med förhoppning om att köpa hennes byrå.

Men Erika Gustavsson sa nej:

– Frågan var om de kunde förvärva vårt bolag och driva det som ett underliggande aktiebolag till kyrkan och driva begravningsverksamhet.

På tio platser i landet drivs det som kallas kyrkans begravningsbyrå, företag som konkurrerar med den befintliga begravningsbranschen.

Men Svenska kyrkan centralt har flera gånger sagt nej till egna begravningsbyråer.

Skälen är bland annat risken för sammanblandning med kyrkans roller eftersom kyrkan på de flesta håll i landet har ansvar för begravningsverksamhet och får skattepengar till det.

Och att det inte tillhör kyrkans grundläggande uppgift som bland annat är att fira gudstjänst.

Dessutom riskerar en egen byrå snedvrida konkurrensen med den befintliga begravningsbyråbranschen.

I Kinda drivs kyrkans begravningsbyrå sedan två år - trots att Linköpings stift med biskop Martin Modéus i spetsen kräver att de ska sluta.

Nu planerar även Folkungabygdens pastorat att starta olika typer av företagsverksamhet, bland annat en begravningsbyrå. Studiebesök har gjorts på andra orter i landet.

– Det finns inget bestämt och vi är öppna för många olika möjligheter, säger Fredrik Lennman, kyrkoherde och chef för pastoratet.

Han ser inget problem med att kyrkan ena stunden är själavårdare och i andra stunden tjänar pengar på att ta hand om döda genom en kommersiell begravningsbyrå:

– Jag kan inte inse att det skulle vara något kontroversiellt med det, säger Fredrik Lennman.

Erika Gustavsson tycker att kyrkliga ledare som även vill starta begravningsbyrå ska välja:

De kanske ska sluta som präster och vara direktörer i stället.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".