Hyresbostäder Norrköping. Foto: Christian Ströberg/Sveriges Radio.
Bostadsbristen är svåraste biten i asylmottagningen Foto: Christian Ströberg/Sveriges Radio.

Politikerna är positiva till fördelning av asylsökande

Svårt men inte omöjligt säger flera kommunpolitiker
1:44 min

I veckan trädde den nya lagen som tvingar alla landets kommuner att ta emot asylsökande. Det blir svårt med tanke på bostadsbristen men vi fixar det säger flera företrädare i kommunerna i Östergötland.

I många år har kommunerna kunnat själva bestämma hur många asylsökande de vill ta emot. Men det frivilliga mottagandet har fått kritik eftersom en del kommuner ansåg att de tog ett mycket stort ansvar medan andra som inte tog emot några asylsökande alls.

Söderköping är en av de kommuner som tidigare tog emot få asylsökande med motiveringen att det är bostadsbrist i kommunen.

Men efter lagändringen säger det socialdemokratiske kommunalrådet Mattias Ravander att de kan erbjuda bostad till de 60 asylsökande kommunen väntas ta emot under året.

– Det motsvarar ungefär en familj per månad, alltså en hyreslägenhet per månad som behövs och vår bedömning är att under året kommer inte det skapa några bekymmer.

Kommunerna i Östergötlands ska ta emot drygt 800 asylsökande under året, där de 800 ska fördelas på länet 13 kommuner. För de små kommunerna handlar det om runt 10-15 personer och de stora uppemot 400 asylsökande.

En rundringning som P4 Östergötland har gjort visar att nästan alla kommuner även de som inte hade så stor mottagande tidigare är positiva till den nya lagen. Men samtidigt påpekar de att bostadsbristen kan försvåra mottagningen i kommunerna.

I Till exempel Mjölby har kommunen beslutat att bygga modulhus för att erbjuda de asylsökande ett boende.

– Det byggs bostäder i kommunen med det räcker inte till därför har kommunen gått in i en upphandling för att köpa in 25 stycken modulbyggnader som ska bli boende till de asylsökande som kommer under året säger Socialdemokraten Cecilia Vilhelmsson är kommunstyrelsens ordförande i Mjölby.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".