Byggolycka Norrköping
1 av 2
Här störtade en byggnadsarbetare mot döden. Foto: Christian Ströberg/Sveriges Radio
Bo Knutsson, Arbetsmiljöverket.
2 av 2
Förtegen om vad han sett. Bo Knutsson på Arbetsmiljöverket inspekterar bygget där en arbetare avled. Foto: Christian Ströberg/Sveriges Radio
Norrköping

Byggarbetsplats granskas efter dödsolycka

1:30 min

Arbetsmiljöverket granskade under dagen den byggarbetsplats i Norrköping där en anställd i måndags föll från hög höjd och avled. Dödsfallet utreds nu av både polisen och Arbetsmiljöverket.Bo Knutsson är inspektör på Arbetsmiljöverket:

– Vi samlar så mycket information vi kan. Sen får vi analysera det och se om arbetsgivaren brustit i något eller inte, säger han.

Det var i måndags som en byggnadsarbetare i 50-års åldern föll från ett husbygge i närheten av Folkborgen i Norrköping där företaget ED-bygg uppför bostadshus.

Under onsdagen inspekterade Arbetsmiljöverket arbetsplatsen och pratade med ansvariga chefer.

Bo Knutsson vill inte kommentera vad de sett under dagens inspektion eftersom det också pågår en polisutredning.

Det är den tredje olyckan på Ed-byggs arbetsplatser sedan i november. Sammanlagt har fem personer skadats och en dödats. Polisutredning pågår i samtliga fall.

Vad betyder det för den här utredningen?

– Ingenting egentligen. Olyckorna är skilda från varandra, säger Bo Knutsson.

Hur vanligt är det med dödsolyckor på arbetsplatser?

– Inte så vanligt men tyvärr samtidigt för vanligt. Vi har tre, fyra varje år i det här området som är Östergötland, Sörmland, Stockholm och Gotland. Och tyvärr hände ännu en i går i Stockholm, säger Bo Knutsson.

Sveriges Radio har utan framgång sökt ledningen för Ed-bygg för en kommentar.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista