Skylt reception. Foto: Rosmari Karlsson/Sveriges Radio
Foto: Rosmari Karlsson/Sveriges Radio
Linköping

Forskare vid Linköpings universitet kritiseras för forskningsfusk

1:20 min

Ledningen för Linköpings Universitet riktar i dag kritik mot en forskare vid den medicinska fakulteten. Kritiken mot forskningsledaren uttrycks som ett oredligt förfarande i forskningen, med andra ord forskningsfusk.

Under våren 2015 fick medicinska fakulteten in en anmälan om bristande redlighet i en forskningsstudie. I januari 2016 inkom ytterligare information till samma ärende.

Anmälan handlar om en studie där blinda patienter transplanterats med implantat som var godkända för användning på människor. Implantaten som används i studien, som genomförts utomlands, ska ha varit ämnade till djurförsök.

– Forskningsprojekten handlar om att ge människor med svår smärta och synnedsättning på grund av hornhinneskador en möjlighet att återfå synen och bli smärtfria. Men det finns kritik att rikta mot genomförandet, säger dekanus Johan Dabrosin Söderholm i ett pressmeddelande.

I januari i år inkom information om en studie på patienter där implantat som enligt granskningsgruppens yttrande inte varit tillräckligt testade och inte transporterats på överenskommet sätt. Även denna studie har genomförts utomlands. 

– Den potentiella patient nyttan av den här forskningen är mycket stor och angelägen. Men hög angelägenhet försvarar inte avsteg från god forskningssed. Regelverk måste följas och etiska övervägande göras på rätt sätt, säger Helen Dannetun som är rektor vid Linköpings universitet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista