Jenny Johansson på arbetsmarknadsenheten i Ydre.
1 av 3
Arbetsmarknadshandläggare Jenny Johansson i Ydre kommun. Foto: Raina Medelius/Sveriges Radio
Sven-Inge Karlsson (C) kommunalråd Ydre kommun.
2 av 3
Kommunstyrleseordföranden Sven-Inge Karlsson (C). Foto: Raina Medelius/Sveriges Radio
Kommunalråd Anna-Lena Svensson (S) i Ydre.
3 av 3
Kommunalråd Anna-Lena Svensson (S). Foto: Raina Medelius/Sveriges Radio
Ydre

Rekordmånga feriejobb i Ydre

1:27 min

Ydre kommun tänker erbjuda rekordmånga feriepraktikplatser för tonåringar i sommar. En orsak är att det idag bor nästan sjuttio ensamkommande flyktingbarn i kommunen.

– Vi har ganska många ensamkommande. Och det är viktigt för andra ungdomar också att man får en bra sysselsättning på sin ferie, framför allt för dem som bor i boendet.

– För det är ett långt sommarlov och de bor många tillsammans. Det kan bli oroligt men det är det vi vill motverka, säger Sven-Inge Karlsson som är centerpartist och ordförande i kommunstyrelsen i Ydre.

Förra året erbjöd kommunen ett tiotal feriepraktikplatser till tonåringar i Ydre. Sen dess har det kommit många flyktingbarn till kommunen och i år ska 70 sommarferiejobb tas fram.

Jenny Johansson är arbetsmarknadshandläggare på kommunen och hon berättar att det finns en förhoppning om att svenskar och flyktingar som vill ska kunna sommarjobba tillsammans två och två.

Nästan 800 000 kronor kommer årets feriepraktik att kosta i Ydre kommun och formellt är det fullmäktige som beslutar om pengarna - i april. Men arbetet med platserna har redan startat. Det har gått fort i processen och förslagsställarna, Socialdemokraterna, är glatt överraskade. Anna-Lena Svensson är socialdemokratiskt kommunalråd i Ydre kommun.

– Socialdemokraternas tanke var ju egentligen att förbereda i år och komma igång till nästa år. Men nu när det fanns möjlighet att starta redan i år så tycker vi det är jättebra, säger hon.

Det tycker ungdomar i Ydre också, bland dem Hjalmar Sandell.

– Det är ju bra så man kanske kan få jobb till sommaren och tjäna lite pengar, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista