Karin Granbom Ellison (L) och Jakob Björneke (S).
Karin Granbom Ellison (L) och Jakob Björneke (S). Foto: Lotta Ederth/Sveriges Radio
Linköping

Linköping vill förbättra integrationen av unga

1:31 min

Under 2016 väntas ungefär 500 ensamkommande barn och ungdomar till Linköping. Sommarjobb och ett bättre samarbete med föreningslivet ska förbättra integrationen. 

– Föreningslivet är en viktig ingång i det svenska samhället och eftersom de här barnen ofta inte går i skolan där de bor vi måste få handbolls- och fotbollsklubbar att inte bara rekrytera barn i sina egna upptagningsområden, säger Jakob Björneke (S), kommunalråd och ordförande i barn- och ungdomsnämnden. 

Just nu pågår också arbetet med att bygga upp s k förberedelseklasser på kommunens samtliga högstadieskolor, eftersom de nya eleverna inte ryms på några få, så som det sett ut tidigare. Även språkintroduktion, som ges till de lite äldre eleverna, ska spridas till alla gymnasier i kommunen.

Men kommunen vill också erbjuda aktiviteter på sommarlovet för de här barnen, som inte har med sig sina familjer i Sverige, berättar Karin Granbom Ellison (L), kommunalråd.

– Det kan vara allt ifrån ett jobb till någon annan form av organiserad ferieaktivitet, för lovet kan annars bli väldigt långt för de här barnen.   

Vilken typ av jobb tänker ni er till de här ungdomarna?

– Det är inte klart ännu, men det måste förstås vara ett jobb som ska kunna utföras utan att man kan det svenska språket, avslutar Karin Granbom Ellison (L).


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista