Polisbilar. Foto: Niklas Luks/nyhetswebben.se
Skottlossning i Norrköping i december i fjol. Arkivfoto: Niklas Luks/nyhetswebben.se
Linköping

Utredningar av gängkriminalitet resurskrävande

1:40 min

De långa handläggningstiderna på NFC, Nationellt forensiskt centrum, i Linköping är extra problematiska när det handlar om gängkriminalitet.

Eftersom få vill vittna i de ärendena så hänger mycket på den tekniska bevisningen.

– Ju svårare det är att få muntlig bevisning desto viktigare är det då att det finns någon form av teknisk bevisning, säger chefsåklagare Torsten Angervåg i Norrköping.

I Östergötland har det under senare tid varit ett flertal fall av grov brottslighet. Bland annat en skottlossning i en lokal på Stockholmsvägen i Norrköping i december förra året, där ett tiotal personer greps och anhölls men sen släpptes.

I samband med skottlossningen gjordes också en del beslag i Hells Angels lokal på samma gata, bland annat en pistol och ammunition.

Detta är ett av fallen där polisen väntar på analyssvar från NFC.

– Självfallet måste ärenden med frihetsberövade gå alla först, men sedan har man en prioriteringsskala när det gäller grova brott och vi har ju begärt förtur, men man måste också vara ödmjuk och ha förståelse för att NFC är oerhört hårt belastade och ansträngt, så jag tror att det här kommer ta ytterligare tid. Särskilt när det gäller vapen så är det tyvärr ganska långa leveranstider på analyser, säger Torsten Angervåg

Torsten Angervåg menar att mer resurser till NFC skulle ha lika stor betydelse för att lösa brott som fler poliser på fältet.

– Det är en rättssäkerhetsfråga, det ska inte få ta så lång tid som det gör ibland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista