Malin Krig och Madelene Axelsson vid en häst i en hage på Ydre ridklubb.
Malin Krig och Madelene Axelsson på Ydre ridklubb. Foto: Raina Medelius/Sveriges Radio
Ydre

Ridklubb lockar med känt hästfolk och ridskola

1:34 min

Efter några tuffa år har det nu blivit bättre tider generellt för landets ryttarföreningar. Ett exempel är Ydre ridklubb som växer.

I Ydre kommun finns gott om ridintresserade med hästar och stall hemmavid. Det är en utmaning att locka intresserade till ridklubben säger klubbordföranden Malin Krig.

– Jo, de har stall och hästar hemma. Och det är då vi väldigt medvetet har tänkt att vi ordnar clinicar (praktiska förevisningar), föreläsningar, tar hit andra duktiga tränare så att vi ska få alla de här hästintresserade människorna att komma till vår klubb och vara här, säger Malin Krig.

För sju år sedan hade Ydre ridklubb ungefär trettio lektionsryttare per vecka. Idag är de sjuttio, berättar Malin Krig. Klubben har tre anställda och runt tio lektionshästar plus ett antal uppstallade privathästar.

I omgivningen finns flera hagar och hästarna får vara ute mycket, säger Madelene Axelsson som jobbar ideellt i klubben.

– Våra ridskolehästar och privathästar har det nog ganska lyxigt. Det är så att vara på landet. Där har man mer möjligheter än i storstäderna, säger hon.

För att utveckla verksamheten har Ydre ridklubb sökt och fått pengar från olika håll. Från EU, från statliga Idrottslyftet och från Ydre kommun, berättar Malin Krig.

– Ydre kommun har ju faktiskt ingen ungdomsgård, ingen fritidsgård och ingen anställd fritidsledare. Det här ska vara ett vettigt alternativ för kommunens barn och ungdomar.

I hela landet har många ridklubbar börjat få en bättre ekonomi och fler elever efter några tuffa år. Det visar siffror som håller på att sammanställas på Svenska ridsportförbundet. Fem nya ridklubbar har startat i Östergötland de senaste åren.

Ydre ridklubb fyller snart fyrtio år och än finns drömmar om framtiden.

– Allting är ju dyrt när det gäller hästar – utrustning och sådant. Men vi tänker större och större. Fast sedan ska det ju liksom hålla i längden också, säger Madelene Axelsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista