Polis Mustafa Panshiri i Linköping.
1 av 3
Polis Mustafa Panshiri i Linköping. Foto: Peter Weyde/Sveriges Radio
Fritidsledare Ali Najibzeia.
2 av 3
Fritidsledare Ali Najibzeia. Foto: Raina Medelius/Sveriges Radio
Lars-Göran Svensson, platschef på Ydre räddningstjänst.
3 av 3
Lars-Göran Svensson, platschef på Ydre räddningstjänst. Foto: Raina Medelius/Sveriges Radio
Linköping/Ydre

Mustafa lär ensamkommande om Sverige

1:35 min

I Östergötland finns polisen Mustafa Panshiri från Afghanistan och som talar dari. Han och en poliskollega åker nu länet runt för att berätta om Sverige för ensamkommande afghanska flyktingpojkar.

– Genom att jag kommer dit och pratar språket - det är som att de ser sig själva i spegeln lite. Då är de intresserade och vill veta hur det funkar, säger Mustafa Panshiri.

– I och med att vi börjat åka ut så är det fler och fler som hör av sig. Och med Mustafas bakgrund - det är bara vi som har den möjligheten i Sverige hittills så det är klart vi måste nyttja den på bästa sätt, säger kommissarie Håkan Stenbäck.

Två av de ungdomar som träffat Mustafa Panshiri och hans kollega Håkan Stenbäck är Abdul Ali Hakimi och Habib Ullah Noori. De säger att de är glada över polisbesöket när de fick höra om svenska lagar och att man inte behöver vara rädd för svenska poliser.

Ett av de första besöken på flyktingboenden som poliserna gjorde var i Österbymo i Ydre kommun. Pojkar där hade orsakat flera larm i onödan hos räddningstjänsten.

Till slut fick brandmännen nog och via personal på boendet bjöds Mustafa Panshiri och Håkan Stenbäck in. Besöket gjorde skillnad, berättar platschef Lars-Göran Svensson på räddningstjänsten i Österbymo.

– Ja, de enda larm vi har dit nu är av karaktären tekniskt fel, säger han.

Demokrati är den röda tråden i de båda polisernas information till ungdomarna. Men man blundar inte för problem säger Mustafa Panshiri.

Fritidsledare Ali Najibzeia är anställd på ett av flyktingboendena i Linköping.

– När en polis med deras språk pratar så sitter det bättre i deras hjärtan. Det går hjärta till hjärta, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista