Migrationsverket Foto: Tahir Yousef P4 Östergötland Sveriges Radio
Migrationsverket. Foto: Tahir Yousef/Sveriges Radio
Norrköping

Nu har arbetsmiljön blivit bättre på Migrationsverket

Huvudskyddsombudet på Migrationsverket: Det är en helt annan situation där nu
2:13 min

Arbetsmiljön för handläggarna på Migrationsverket i Norrköping har blivit bättre. Arbetsmiljöverket ställde i höstas krav på myndigheten att göra förändringar efter att flera anställda mått dåligt och det har nu gett resultat.

– Det är en helt annan situation där nu jämfört med i höstas, säger Anna- Lena Hansson som är huvudskyddsombud på Migrationsverket.

Det var i slutet av november förra året som Migrationsverkets huvudskyddsombud slog larm till Arbetsmiljöverket. Anledningen var den ansträngda arbetsmiljön på myndighetens ansöknings- och asylprövningsenhet i Norrköping.

Flera anställda vittnade om att det var kaotiskt på jobbet med arbetspass upp mot 22 timmar i rad och att de led av svår stress med både fysiska och psykiska symptom som magont, yrsel och sömnsvårigheter.

I en enkät som huvudskyddsombudet delat ut till medarbetarna kan man läsa följande exempel på hur de anställda har svarat på frågor om hur det känns att gå till jobbet, sömn och möjlighet till återhämtning på fritiden:

"Det är tungt, jag känner ingen glädje."

"Jag har tappat livet utanför jobbet, jag varken orkar eller hinner."

"Man undrar när jag själv eller mina arbetskramrater ska få hjärtinfarkt, hjärnblödning eller bara ramla ihop."

"Vissa nätter är det skitdålig sömn, ligger vaken till fyra eller vaknar vid tre-fyra och kan inte somna om. "

"Känns som att man rör sig i lera, allt går långsamt. Jag är trött och man vet inte var man är ibland."

"Jag tappar namn och glömmer saker, jag har ont i magen."

Arbetsmiljöverket som genomförde en inspektion i början av december, kunde bekräfta de anställdas bild och krävde åtgärder från arbetsgivaren. Bland annat skulle en fördjupad undersökning av den psykosociala arbetsmiljön genomföras.

Nu har Migrationsverket svarat och presenterar en rad åtgärder, bland annat har enheten har fått en ny chef och företagshälsan har kopplats in berättar huvudskyddsombudet Anna-Lena Hansson.

– De gör intervjuer med varje medarbetare och utifrån det ska myndigheten ta fram en handlingsplan, säger Anna-Lena Hansson.

Samtidigt har också den minskade flyktingströmmen till Sverige påverkat antalet ärenden att handlägga vilket har minskat trycket för de anställda. Tidigare fanns ett behov att arbeta i skift men nu har personalen gått tillbaka till kontorsarbetstid.

Anna-Lena Hansson som är nöjd med de insatser hon ser hoppas nu att Migrationsverket är mer rustad för att klara av liknande situationer i framtiden.

– Man håller nu på att samla kunskap om det som hände under hösten, så vi får hoppas att de är bättre rustade om samma sak skulle hända igen, säger Anna-Lena Hansson till P4 Östergötland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".