Norrköping

Fotografer kritiska till Norrköpings kommuns fototävling

1:29 min

Norrköpings kommun kritiseras av fotografer på grund av en fototävling där tävlingsbidrag ska användas i marknadsföringssyfte. Enligt Anki Almqvist vid Svenska Fotografers Förbund så försvinner betalda fotografjobb på grund av den här typen av tävlingar.

Norrköpings kommun har kritiserats av fotografer för att använda ett tveksamt upphovsrättsavtal i en tävling på webben. I tävlingen uppmanas allmänheten att publicera sina bilder för en chans att få dem tryckta i en bok om Norrköping. Men den som publicerar sin bild godkänner samtidigt ett avtal där tredje part fritt kan använda bilden, allt utan ersättning till fotografen.

Anki Almqvist som är ordförande vid Svenska Fotografers Förbund berättar vad hon fick för reaktion när hon kontaktade den som är ansvarig för kommunens tävling:

– "Varför ska de ha betalt?" Då blev jag nästan full i skratt, det är ju självklart när personer har skapat den här bilden som kommunen ska kunna använda i marknadsföring. Marknadsföring kostar pengar, och det måste en kommun ta ansvar för, säger Anki Almqvist.

Enligt Anki Almqvist så använder sig allt fler kommuner och företag av fototävlingar där de vinnande bidragen används i marknadsföringssyfte, för att man ska slippa betala yrkesfotografer. 

Louise Flygt som är kommunikationsredaktör på Norrköpings kommun menar att människor är intresserade av att dela sina bilder och synas på sociala medier idag.

– Vårt syfte har hela tiden varit gott, att vi vill engagera Norrköpingsborna i den här boken. Jag vill vara tydlig med att vi använder professionella fotografer för kommunens verksamheter, men hashtagen #iNorrköping handlar om stoltheten och det som händer just nu. Och det skulle inte en fotograf kunna fånga, som Norrköpingsborna själva gör.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista