Vrinnevisjukhuset och Catarina Löfstedt i fotomontage. Foto: Sveriges Radio samt Region Östergötland
Vrinnevisjukhuset och Catarina Löfstedt i fotomontage. Foto: Sveriges Radio samt Region Östergötland
Östergötland

Vårdcentralernas verksamhet har påverkats efter flyktingströmmen

1:40 min

Det är framförallt på vårdcentralerna i länet där höstens ökade flyktingström har märkts av. Det visar en ny rapport som Region Östergötland har gjort.

Rapporten är en sammanställning över hur de olika vårdenheterna i regionen upplever att vården har påverkats av att det kommit många asylsökande till Östergötland. 

– Det är i östra länsdelen och på mindre orter där det finns asylboende som man har märkt av det här, säger Catarina Löfstedt som leder analysgruppen vid Region Östergötland.

139 vårdenheter har fått svarat på frågor om hur de upplever att vården har påverkats av höstens flyktingström. 60 procent av enheterna har svarat och av dem ser 32 enheter en viss påverkan och tio en betydande eller allvarlig påverkan. Det handlar främst om administrativa problem som enheterna ser enligt Catarina Löfstedt vid Region Östergötland.

– Själva vården är det egentligen inget problem med utan det handlar om adminstrativa problem som exempelvis svårigheter med att hitta en tolk, säger Catarina Löfstedt.

Även flyktingmedicinskt centrum och smittskyddsenheten är två enheter som har haft hård belastning efter att fler asylsökande kommit till länet. Bland annat har det handlat om personalbrist som regionen har löst genom hålla öppet mottagningar på kvällar och helger för att genomföra hälsoundersökningar. Pensionerad personal har också tagits in berättar Catarina Löfstedt.

Information om vården är viktig till de nyanlända och det här är något som regionen jobbar mycket med men flera vårdenheter tycker att den här biten kan bli ännu bättre. Exempelvis vill man se en gemensam information där rutiner och ansvarsområden förtydligas.

– Där skulle man kunna hitta ett koncept som man kan sprida över länet för ju mer information som vi kan ge desto bättre kan det bli, menar Catarina Löfstedt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista