Villa Linghem. Foto: Sofia Strindvall / SR Östergötland
Länets villapriser ökar mest i Linköping och Norrköping. Foto: Sofia Strindvall / SR Östergötland
Östergötland

Klent utbud har drivit upp villapriserna

1:28 min

Bostadspriserna går svagt uppåt igen efter en period av nedgång. I Linköping stiger priserna på både villor och bostadsrätter mer än i länet och landet. 

Den senaste månaden har landets villor i snitt blivit en procent dyrare medan bostadsrätterna ligger stilla. Trenden ser liknande ut i Östergötland. Villapriserna i Östergötland ökade något, medan priserna på bostadsrätter sjönk en aning i februari jämfört med januari.

I Linköping har villaprisökningen varit dubbelt så stor som i övriga länet under det senaste året och det har flera orsaker, förklarar fastighetsmäklare Robert Svahn i Linköping. 

– Efterfrågan är väldigt stark bland annat eftersom vi har en stor inflyttning. Dessutom har utbudet varit för litet, och är det fortfarande, i förhållande till efterfrågan. 

Hur påverkas priserna av all den nybyggnation som pågår i länet?

– Ingenting än så länge, men det kommer att finnas mycket färdigbyggt inom ett till tre år och det kan påverka priserna på andrahandsmarknaden. Erfarenheten är att nyproduktion drar upp priserna även där. 

Hur kommer prisutvecklingen se ut det kommande året?

– Vi tror att priserna kommer att plana ut något och att prisutvecklingen inte kommer att se ut som tidigare utan ligga kvar på den här nivån.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista