Tandläkare
1 av 2
Foto: Foto: Sofia Strindvall/Sveriges Radio
Anna Carin Dahlgren, tandvårdsdirektör Folktandvården i Östergötland Foto: Lisen Elowson Tosting/Sveriges Radio
2 av 2
Anna Carin Dahlgren, tandvårdsdirektör Folktandvården i Östergötland Foto: Lisen Elowson Tosting/Sveriges Radio
Östergötland

Fler asylsökande barn har fått hjälp hos tandläkaren

1:49 min

Folktandvården i Östergötland har efter höstens flyktingström fått många nya patienter, framförallt asylsökande barn. Trots det har väntetiden till tandläkare inte påverkats.

Tandvårdsdirektör Anna Carin Dahlgren på Folktandvården i Östergötland konstaterar att flera av barnen har stora tandproblem.

– Vi ser friska barn men vi ser också asylsökande barn med väldigt stora vårdbehov på ett sätt vi inte har sett på många år. Flera barn har varit på flykt länge och har självklart inte kunnat sköta sina tänder som vanligt, säger Anna Carin Dahlgren till P4 Östergötland.

De flyktingbarn som kommer till Sverige har precis som alla andra barn i landet rätt till tandvård. Mellan november förra året och februari i år har nära 2000 flyktingbarn gått till tandläkaren här i Östergötland vilket är mer än fem gånger fler än för två år sen.

De här barnen får ingen speciell behandling utan följer det tandvårdsprogram som gäller för alla 67 000 östgötska barn, varav drygt 3000 är asylsökande.

Samtidigt som fler barn får hjälp ökar kostnaderna. Mellan november 2015 och februari i år har tandvården för asylsökande barn i regionen kostat nära 3,5 miljoner kronor jämfört med samma period för två år sen när den kostade nära 630 000 kronor. Men det här är kostnader som Region Östergötland får en statlig ersättning för.

Trots att Folktandvården har fått fler patienter här det här inte bidragit till att det blivit längre väntetid för att få komma till tandläkaren.

– När jag tittar generellt för vår verksamhet så kan jag inte se några förseningar. Vi har löst det här genom att vi har en bra grundbemanning i länet till skillnad mot andra platser i landet, säger Anna Carin Dahlgren till Sveriges Radio.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista