Ett lodjur på nära håll.
1 av 2
Foto: Hasse Holmberg/TT
Ett lodjur i snö.
2 av 2
Foto: Hasse Holmberg/TT
Östergötland

Allt fler lodjur i länet

1:34 min

Inte sedan lodjuren i Östergötland började inventeras för drygt tio år sen så har stammen varit så stor och den närmar sig nu den nivå som länsstyrelsen har bestämt ska uppnås.

Än så länge har det ökade antalet lodjur inte orsakat några större konflikter med djurägare även om de tagit en del får

– Vi har ju haft några fall där lodjuren har tagit några får, lamm i regel, men det har inte blivit så mycket skador att någon direkt har klagat, säger Mia Kjällander som är ansvarig för rovdjursinventeringen på länsstyrelsen i Östergötland.

Lodjuret är det enda av Sveriges stora rovdjur som föryngrar sig i Östergötland.

Vargens ökning i bland annat Värmland, Örebro och Dalarna har lokalt orsakat debatt mellan olika intressen Östergötland finns varg bara sporadiskt, medan lodjuret är numera etablerat. 

– Idag finns det ungefär sex föryngringar, då brukar man räkna en föryngring gånger 5,5 djur, en föryngring är ju hona med ungar.

Om antalet lodjursföryngringar skulle överstiga den av länsstyrelsen beslutade nivån på sju stycken så skulle det kunna innebära att det blir jakt på lodjur. Men det är inget som är självklart.

– Länsstyrelsen ingår i södra förvaltningsområdet som idag har en miniminivå på 18,5 föryngringar, men man har en ambition om att uppnå till 23 och först då kan man överlämna rätten till licensjakt till sydlänen gemensamt, säger Mia Kjällander.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista