Gothia telecom. Foto: Christian Ströberg/Sveriges Radio
Här ringer Gothia telecom till kunder. Men företaget skyltar inte med sin verksamhet. Foto: Christian Ströberg/Sveriges Radio
Norrköping

Ohederligt telefonbolag hotas av vite

1:39 min

Nu hotas telefonbolaget Gothia telecom att få betala 750 000 kronor i vite. Konsumentverket anser att bolaget lurat framför allt äldre personer att byta sitt fasta telefonabonnemang.


Idag lämnade Konsumentverket över sin utredning till Konsumentombudsmannen, KO, berättar Anna Lindström, jurist på Konsumentverket:

– Gothia har påstått att de kommer ta över fakturering och liknande från konsumentens nuvarande operatör och enda skillnaden är att det kommer stå ett annat namn på fakturan, säger hon.

P4 Östergötland har under vintern granskat Gothia telecom säljmetoder. Bolaget har kontor i Norrköping och Stockholm.

En tidigare anställd på företaget berättade om hur hon systematiskt lurade äldre personer:

– De flesta förstod inte vad de sa ja till. Ingen ska behöva bli utsatt som äldre att få ett sådant abonnemang. Jag kände mig som en maskin när jag jobbade där, berättade hon.

Efter ett 80-tal anmälningar från personer i hela landet som har känt sig lurade, utfärdade Konsumentombudsmannen för snart ett år sedan ett förbuds-och informationsföreläggande mot företaget.

KO krävde att Gothia Telecom i början av varje säljsamtal "tydligt informerar konsumenten att säljaren representerar Gothia och att syftet med samtalet är att sälja Gothias telefonabonnemang. Om företaget bryter mot föreläggandet hotar ett vite på 750 000 kronor".

Trots detta har flera personer - i de flesta fall äldre - anmält Gothia telecom.

En av anmälarna kommer från Östergötland. I januari berättade Anders Brage i Mjölby hur hans mamma drabbats, trots att hon anmält till det så kallade Nix-registret att hon inte vill bli kontaktad av telefonförsäljare.

– Mamma kände sig ganska pressad av en aggressiv marknadsförare som inte lyssnade, sa Anders Brage.

Nu har Konsumentverket återigen granskat bolaget och idag lämnat över utredningen till KO.

– Det som nu kan hända är att Konsumentombudsmannen fattar beslut om att vitet ska dömas ut och lämnar in en stämningsansökan till Stockholms tingsrätt. Andra alternativet är att ärendet läggs ned, säger Anna Lindström.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista