Exportcontainrar. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Exportcontainrar. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Linköping

Nu vet vi alla län som får ett exportcentrum

I dag höll näringsminister Mikael Damberg presskonferens om de sex nya regionala exportcentrum som ska startas. Att en av orterna som får ett exportcentrum blir Linköping har dock varit klart sedan september förra året.

Idag presenterades de andra fem länen, och det handlar om Skåne, Dalarna, Västra Götaland, Västerbotten och Kronoberg.

Tanken är att de regionala exportcentrumen ska erbjuda företag stöd i sina exportsatsningar och underlätta för dem att hitta rätt bland de olika offentliga aktörerna på området. Regeringen har gett Tillväxtverket i uppdrag att få igång dem senast i februari nästa år.

– Framför allt så betyder det här att de företag som vänder sig till de regionala exportcentrena ska få hjälp inom 24 timmar med de problem eller funderingar de har, säger Damberg till TT.

– Det här är viktigt för det är bara tio procent av de svenska företagen som går på export i dag, och vi måste få upp den andelen. Ett exporterande företag är ett växande företag, säger Mikael Damberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".