Driftcentralen EON Foto: Tahir Yousef Sveriges Radio
1 av 2
Driftcentralen EON Foto: Tahir Yousef Sveriges Radio
Bjrn Persson regionchef på EON Sverige
2 av 2
Bjrn Persson regionchef på EON Sverige Foto: Tahir Yousef Sveriges Radio

Earth Hour har inte längre någon effekt på elförbrukningen

1:23 min

Idag uppmärksammas kampanjen Earth Hour runt om i världen. Men elbolagen som vi pratat med säger att de märker allt mindre av effekten av kampanjen.

Elbolaget EON har gjort kontinuerliga mätningar de senaste åren för att se hur elförbrukningen påverkas under Earth Hour. Björn Persson regionchef på Eon Sverige säger att kampanjen inte har så stor påverkan på elförbrukningen längre.

– Inte speciellt mycket numera. För ett antal år sedan kunde man se en minskad elförbrukning men det var när vi hade andra lampor, säger Björn Persson.

I syfte att göra folk medvetna om klimatproblemet uppmanas privatpersoner att släcka onödig belysning och andra elektriska apparater under en timmes tid den sista lördagen i mars - om inte påsken infaller då för då flyttas kampanjen, som i år, till näst sista lördagen i mars.

Men under de senaste åren har fler och fler bytt glödlampor som kräver mycket el mot lågenergilampor och det har gjort att effekten av Earth Hour märks inte på samma på elförbrukningen menar Björn Persson.

På Tekniska verken i Linköping till exempel sjönk elförbrukningen med 5 procent under Earth Hour 2010 jämfört med en normal lördagskväll. Men den effekten ser man inte på samma sätt längre.

– Kampanjen syns inte på energiförbrukningen, säger Lovisa Fricot Norén VD för Tekniska verken Nät i Linköping.

Men både Lovisa Fricot Norén och Björn Persson betonar vikten av Earth Hour som en viktig symbolhandling.

– Det är fortfarande en väldigt viktig symbolisk handling som sätter fokus på en viktig fråga, säger Lovisa Fricot Norén.

– Jag tycker att det är en jättebra aktivitet utifrån att det här synliggör problemet och gör människor medvetna om detta, säger Björn Persson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista