Ryd centrum
Ryd centrum. Foto: Carl-Oscar Alsén/Sveriges Radio
Linköping

Otryggheten har ökat bland studenterna i Ryd

1:26 min

En rad brott har på senaste tiden skett i stadsdelen Ryd i Linköping. Och nu har otryggheten bland områdets många studenter ökat. Det märks inte minst i sociala medier.

– Det är oro för att gå till bussen eller för att gå och handla på kvällen. Saker som är begränsningar i studenternas vardag, säger Ann Holmlid, ansvarig för studentfrågor på Linköpings universitet.

Ann Holmlid menar att mycket redan görs för att öka tryggheten i områden. Polisen är aktiv och studenter, universitet och kommun samarbetar om frågan. Bland annat ska stadsdelens centrum renoveras och studenterna anordnar läxhjälp och funderar på att öppna upp Ryds herrgård för andra än studenter.

Anledningen till den ökade oron är enligt Ann Holmlid att området har varit drabbat av en hel del kriminalitet på senare tid. I Ryd finns runt 5000 studentbostäder och området är av stor betydelse för Linköpings universitet. Ann Holmlid menar därför att det är viktigt att skapa ett stabilt och tryggt område. Men hon tror inte att situationen i Ryd ska göra att studenterna väljer andra orter för sina studier.

– Jag tror inte att det kommer att bli så, vi ser att polisens arbete ger resultat och är försiktigt positiva, men vi ser samtidigt alvarligt på den oro som studenterna ger uttryck för.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista