Mats Åkerblom
Fixar med båtmotorn. Mats Åkerblom har fullt upp som förtidspensionär. Foto: Tahir Yousef/Sveriges Radio
Östergötland

Kunskap försvinner när allt fler poliser slutar i förtid

Många poliser lämnade yrket innan pensionsåldern
1:50 min

Allt fler poliser väljer att pensionera sig i förtid. Det visar siffror från Polismyndigheten. 2015 lämnade drygt 300 poliser yrket innan pensionsåldern, mer än dubbelt så många som 2010.

Mats Åkerblom från Norrköping är en av dem som valde att lämna yrket.

I 41 år jobbade han som polis och de senaste 20 åren var han chef för polisens speciella grupp i Östergötland för kontroll av yrkestrafik.

Han älskade polisyrket men beslutet att lämna berodde främst på den stora omorganisation polisen genomförde förra året.

– Det har varit en väg rakt ner i botten helt enkelt, säger Mats Åkerblom och beskriver det som ett kaos inom organisationen.

Dessutom har antalet trafikpoliser minskat år efter år, trots ledningens löfte om fler trafikpoliser, säger Mats Åkerblom.

– Man har lovat, lovat och lovat men i slutändan så har de inte hållit sitt löfte.

Samma år som omorganisationen genomfördes valde drygt 300 poliser i Sverige att gå i pension innan de nådde pensionsåldern, visar siffror som P4 Östergötland tagit del av.

Det är mer än dubbelt så många jämfört med 2010. Det är synd eftersom det är mycket kunskap som försvinner när så många poliser försvinner samtidigt, anser Mats Åkerblom.

- Det är ett enormt kunskapstapp, säger han.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".