Ellinor Juntura, läraren Martin Karlsson och Charlie Lidberg Foto: Lisen Elowson Tosting/Sveriges Radio
1 av 4
Ellinor Juntura, läraren Martin Karlsson och Charlie Lidberg Foto: Lisen Elowson Tosting/Sveriges Radio
Charlie Lidberg Foto: Lisen Elowson Tosting/Sveriges Radio
2 av 4
Charlie Lidberg, elev på Söderporten Foto: Lisen Elowson Tosting/Sveriges Radio
Ellinor Juntura Foto: Lisen Elowson Tosting/Sveriges Radio
3 av 4
Ellinor Juntura, elev på Söderporten Foto: Lisen Elowson Tosting/Sveriges Radio
Karl Wennberg, professor vid Linköpings universitet Foto: Lisen Elowson Tosting
4 av 4
Karl Wennberg, professor vid Linköpings universitet Foto: Lisen Elowson Tosting
Norrköping

Elever får upp ögonen för högre studier

1:42 min

Den satsning som har gjorts för att elever i årskurs nio på Söderporten i Norrköping ska få upp intresset för högre studier, LuMiNk, har slagit väl ut.

Vid höstterminens start fick Söderportens 40 niondeklassare erbjudande att vara med i LuMiNk som är ett samarbete mellan Norrköpings kommun, Linköpings universitet och köpcentret Mirum galleria.

Tanken är att studenter vid Linköpings universitet som fått ett särskild utbildning ska fungera som mentorer till eleverna och hjälpa dem med skolarbetet och dela med sig av sina erfarenheter om hur det är att studera på universitet.

Tjugo elever valde att delta och har sedan augusti träffat mentorerna två timmar i veckan i en lokal utanför skolan. Ellinor Juntura, en av delagarna tycker att projektet har varit överraskande bra.

– Jag hade förhoppningar om att det skulle bli bra men jag trodde aldrig att det skulle bli såhär bra. Jag har svårt att plugga själv så jag tycker det är jättebra att jag kan få den hjälp jag behöver, säger Ellinor Juntura till P4 Östergötland.

Den första utvärderingen av projektet har nu gjorts vad gäller elevernas motivation till studier och intresse för vidareutbildning. Den visar att det inte är någon större skillnad på de elever som har deltagit i programmet jämfört med de som inte varit med. Men det man ser är att fler av de som har varit med i LuMiNk har fått en större kunskap om vad studierna kan leda till, berättar Karl Wennberg vid Linköpings universitet som har gjort utvärderingen.

– När de jobbar och får hjälp av en universitetsstudent väcks inte bara intresset för högre studier utan också kunskapen om vad det innebär att läsa vidare, säger Karl Wennberg.

Eftersom det bara är tjugo elever som deltar i projektet går det inte att dra några generella slutsatser av utvärderingen men i slutet av terminen ska även betygen jämföras mellan de olika grupperna. När skolan slutar i juni kommer också LuMINK att avslutas. Kommunen har en ambition att det ska fortsätta men något beslut har inte fattats ännu.
Charlie Lidberg en av eleverna som har deltagit hoppas att fler ska få den här möjligheten.

– Jag tycker att de elever som kommer efter oss ska få samma chans. Det är en möjlighet och man borde ta den, säger Charlie Lidberg till Sveriges Radio.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista