Östergötland

Stor olycksrisk i länet när motorcyklar kör i vinters grus

Så här års plockar de flesta motorcyklisterna fram sina cyklar efter vintervilan, men man måste räkna med är att det fortfarande finns kvar massor av grus på vägarna. Östergötland tillhör de län där olycksrisken är störst, det visar statistik från försäkringsbolaget Svedea.

Lösgrus på asfalterad väg orsakar 600 MC-olyckor varje år. Mer än hälften av olyckorna sker i mars, april och maj. Störst olycksrisk är det i Kalmar, Uppsala, Östergötland och Södermanland, enligt försäkringsbolagets sammanställning.

– Det är anmärkningsvärd stor skillnad i landet när det gäller risken att råka ut för en MC-olycka på grus. Väghållarens regelverk för att sopa vägarna efter vintern, att varna för grus i samband med lagningar och ny beläggning är samma i hela landet och därför borde inte skillnaderna vara så stora, säger Olle Molin, produktchef för MC-försäkring på Svedea.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista