Universitetssjukhuset i Linköping.
1 av 3
Universitetssjukhuset i Linköping. Foto: Göran Billeson
Vrinnevisjukhuset i Norrköping.
2 av 3
Vrinnevisjukhuset i Norrköping. Foto: Göran Billeson
Lasarettet i Motala.
3 av 3
Lasarettet i Motala. Foto: Åsa Källstrand Thor
Linköping

Linköping har landets bästa universitetssjukhus

Universitetssjukhuset i Linköping är landets bästa universitetssjukhus, enligt tidningen Dagens Medicins rankning.

Universitetssjukhuset i Linköping, länssjukhuset Ryhov i Jönköping och Oskarshamns sjukhus. Det är toppnamnen när tidningen Dagens medicin för fjärde året i rad rankar landets bästa sjukhus i tre olika kategorier - bästa universitetssjukhus, bästa mellanstora sjukhus och bästa mindre sjukhus.

– Det här är jätteroligt förstås. Men framgång är ingen slump. Vi gör ett idogt och enträget förbättringsarbete hela tiden. Om man granskar sina resultat och reagerar och agerar på dem händer det saker, säger Ditte Pehrsson-Lindell, vårddirektör vid Universitetssjukhuset i Linköping, till tidningen.

Vrinnevisjukhuset i Norrköping rankas som fjärde bästa mellanstora sjukhus och Motala lasarett är näst bäst bland de mindre sjukhusen.  

Sjukhusen utses efter en jämförelse över deras resultat inom vissa områden som exempelvis medicinsk kvalitet, hur de klarar vårdgarantin och väntetider på akuten och i vilken mån personalen följer rutiner för kläder och hygien. För universitetssjukhusen vägs även ekonomin in.

Se listorna på Dagens Medicins sajt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista