Godisvågar väger fel
1 av 2
Blåst på påskkonfekten kan du bli om vågen visar fel. Vilket var tionde gör. Foto: Christian Ströberg/Sveriges Radio
Ove Holm
2 av 2
Ove Holm kan tycka att påsen är lättare än vad vågen visar. Foto: Christian Ströberg/Sveriges Radio
Östergötland

Var fjärde butik har felaktig våg

1:24 min

Nästan var fjärde butik har en våg som väger fel. Det visar en kartläggning som Sveriges Radio gjort. I vissa fall förlorar butiken pengar på att vågen inte visar rätt, i andra fall är det konsumenterna.


– Det har jag nog tänkt i bland, att det är lättare än vad vågen visar, säger Ove Holm i Norrköping, som just kommit ut från en stor livsmedelsaffär med kundvagnen full med varor.

I genomsnitt äter vi 16 kilo godis per år och försäljningen av lösgodis under påsken står för en tiondel av hela årets försäljning, enligt Jordbruksverket och organisationen Svensk handel.

Tre av Sveriges Radios lokala kanaler har testat vågar i över 40 affärer i Jönköping, Kalmar, Linköping och Norrköping med en vikt kontrollerad och godkänd av SP Sveriges tekniska forskningsinstitut.

Vi har besökt såväl enskilda handlare som stora butikskedjor.

Nästan var fjärde av de drygt 40 granskade butikerna har en våg som visar fel. Och sammanlagt visar drygt var tionde av över 70 kontrollerade vågar fel.

Både för mycket och för lite. En av dem visar drygt ett halvt hekto för lite på ett kilo.

– Om jag litar på vågen? Ja, vi har väl inget annat val än att göra det, säger Marie Åberg, som kommer ut från en butik i Norrköping.

Butiksvågar kontrolleras och plomberas av SP, Sveriges tekniska forskningsinstitut. Och det är myndigheten Swedac som besöker butiker och kontrollerar att vågen visar rätt och att plomberingen inte är bruten.

En rapport från Swedac visar att plomberingen på var tionde våg har brutits eller att vågen inte är godkänd.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista